• Početna>
  • Vesti>

Bocan Harčenko: Rusija neće priznati kosovsku nezavisnost

Foto: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC)

Ambasador Rusije u Beogradu, Aleksandar Bocan Harčenko, izjavio je za Insajder TV da Moskva neće priznati kosovsku nezavisnost i da ostaje dosledna svojoj politici.

Tražimo implementaciju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja treba da se primenjuje u skladu sa međunarodnim pravom, rekao je Harčenko.

“Kosovo je suštinsko pitanje naše prijateljske i bratske saradnje. Nema nikakvih signala da Rusija može da promeni svoj odnos prema tom pitanju”, dodao je ambasador.

Mišljenja je da proglašenje kosovske nezavisnosti ostaje presedan u međunarodnom pravu.

“Jednostrano i nelegitimno proglašenje nezavisnosti Kosova ne treba dovoditi u vezu sa otcepljenjem Dombasa, jer su se građani Donjecke i Luganske republike na referendumu izjasnili za otcepljenje od Ukrajine, što sa Kosovom nije slučaj”, kazao je Harčenko.

Građani Donjecke i Luganske republike ne priznaju vlast u Kijevu, “koja je rezultat nelegitimnog i antiustavnog državnog udara“, poručio je.

Harčenko je okarakterisao kao pozitivno odbijanje Srbije da uvede sankcije Rusiji.

“Srbija od početka ruske specijalne vojne operacije ima dosledan stav i zvanična Moskva to ume da ceni”, rekao je.

Izrazio je uverenje da kod građana Srbije postoji većinsko razumevanje kada je u pitanju rusku vojnu operaciju.

Harčenko je insistiranje Vašingtona i Evropske unije da Beograd uvede sankcije Rusiji nazvao neverovatnim pritiskom i neprijateljskim ponašanjem zapada prema Srbiji.

Comments

Pročitaj još