• Početna>
  • Vesti>

Sajam obrazovanja u Lapljem Selu, fakulteti PU predstavljeni budućim studentima sa KiM

Foto: Kim

Peti sajam obrazovanja „Dođi, informiši se“ namenjen učenicima završnih razreda srednjih škola na centralnom Kosovu održan je danas u sportskoj hali u Lapljem Selu. Maturantima su predstavljeni studijski programi sa različitih fakulteta Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

Učenici završnih razreda srednjih škola imali su priliku da na sajmu dobiju potrebne informacije o programima, kreditima, stipendijama i drugim pogodnostima studiranja na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

„Drago mi je što smo se okupili u ovolikom broju. Došao sam da vidim šta nude fakulteti kao bi se lakše odlučio šta ću upisati“, rekao je Veljko Micić učenik 4. Razreda Gimnazije.

„Imamo još malo vremena da se opredelimo koji ćemo fakultet upisati. Ja sam već odlučila, upisaću Vojnomedicinsku akademiju. Odlična je ideja što smo se okupili da vidimo šta svaki od fakulteta nudi“, navela je Anastasija Mirić, učenica Srednje medicinke škole.

„Ovaj Sajam obrazovanja je dosta značajan jer može neko da odluči koju će školu da upiše. Ja još uvek nisam odlučio, razmišljam koji ću fakultet upisati“, kazao je Milan Stanojević učenik Srednje medicinske škole.

Prodekan za nastavu na Pravnom fakultetu, Jelena Pelović kaže da je zanimanje pravnika jedno životno zanimanje, kao i da Pravni fakultet nudi savremenije studijske programe na sva tri nivoa studija.

„Ono sto bih podvukla jeste da u ovoj godini mi realizujemo studijske programe osnovne akadamske studije prava i osnovnih strukovnih studija koji su dobili dozvolu nacionalnog akreditacionog tela Republike Srbije i koji su u potpuno usklađeni sa trendovima savremenog pravničkog obrazovanja, ne samo u regionu, već i u svetskim razmerama. Oni studenti koji vole da se druže, koji vole interakciju sa ljudima svakako će u ovom obrazovanju naći širok spektar mogućnosti za raličita zanimanja, svaka ustanova treba pravnika i bez pravničkog obrazovanja i bez te žile kucavice nijedna ustanova ne bi mogla da funcioniše“, istakla je Pelovićeva.

Luka Jovanović, saradnik na katedri za Istoriju navodi da Filozofski fakultet u Priština sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici nudi deset programa za polaznike.

„Na svim programima ima veliki broj budžetskih mesta. Pokušavamo ovim promocijama i radom na društvenim mrežama da se približimo mladima i da im pokažemo da prijemni ispit nije toliko strašan kako mladi misle i da svako od njih može naći mesto na jednoj od deset katedri. Među njima su, Srpski jezik i književnost, Psihologija, Istorija, Sociologija, Istorija umetnosti, Engleski jezik, Ruski jezik. Smatram da na jednom od tih deset programa, svako može naći ono što ga zanima. Uslovi studiranja na Filozofskom fakultetu su dobri“, rekao je ovaj saradnik.

Ljubica Kovačević, asistent na Ekonomskom fakultetu kazala je da je na osnovnim akademskim studijama, Ekonomski fakultet akreditovao novi studijski program – Poslovna ekonomija, u trajanju od četiri godine.

„Ovaj program studentima pruža mogućnost da na osnovu svojih interesovanja nakon druge godine studije se opredele za jedan od dva ponuđena modula a to su finansije, bankarstvo i računovodstvo i marketing i manadžment. Na OAS Ekonomski fakultet upisuje 120 studenata koji se finansiraju na teret budžeta. Naš fakultet omogućava našim studentima da stručnu praksu obavljaju u državnim institucijama i javnim ustanovama“, poručuje Kovačevićeva.

Na petom sajmu obrazovanja „Dođi, informiši se“ svoj program su predstavili i drugi fakulteti Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. U sastavu univerziteta je deset fakulteta sa preko devet hiljada studenata.

Comments

Pročitaj još