Crkvena Vodica – selo u kojem mladost živi

Nedaleko od Obilića, na levoj obali reke Sitnica, nalazi se selo Crkvena Vodica. U ovom multietničkom mestu živi oko 100 Srba, a ono što ga možda čini i jedinstvenim, kada su u pitanju mesta južno od Ibra nastanjena Srbima, jeste veliki broj mladih.

U Crkvenoj Vodici postoji samo jedna školska zgrada u kojoj nastavu pohađaju osnovci – i Srbi i Albanci – jedni u prepodnevnoj, a drugi u poslepodnevnoj smeni.

Direktor srpske škole „Dositej Obradović“, Igor Maksimović, kaže za KoSSev da je ova škola tipična seoska škola, da su uslovi zadovoljavajući, ali i da uvek može bolje.

Pored učionica, ova škola poseduje informatički kabinet, a odmah ispred zgrade nalaze se teren i igralište za decu.

Ovo multietničko selo je tokom ratnih dešavanja 1999. godine napustio veći broj Srba, a pogotovu mladi.

Direktor škole kaže da je u tom periodu bilo 20 učenika – Srba, a da je par godina kasnije – 2004, škola spala na svega 15 učenika.

Međutim, u ovom selu se u godinama koje su potom usledile, beleži rast broja mladih ljudi.

„U zadnjih desetak godina imamo trend rasta broja đaka. To su generacije koje su sada već zapošljene u selu. Dvadesetak njih iz sela radi u školi, rade u seoskoj ambulanti, pri Elektroprivredi, kosovskim institucijama. Svi oni su vezani poslom ovde, a i stvorili su porodice ovde. Usled toga je rastao i broj učenika“, objašnjava Igor Maksimović.

Precizira da se sada broj učenika stabilizovao i da se iz generaciju u generaciju kreće oko 50.

„Svake godine imamo po 5, 6 ili 7 učenika koji upusuju prvi razred“, dodao je Maksimović.

Crkvena Vodica, za razliku od drugih manjih sredina, ne spada u onu grupu sela smeštenih južno od Ibra u kojima je broj mladih višestruko manji starijih građana.

„Veća sela, poput Plemetine – nemaju puno veći broj dece u odnosu nas. Da li u Plemetini imaju oko 80 učenika srpske nacionalnosti, uglavnom su sve romska deca. Babin Most selo koje je takođe veće ima oko 80 učenika. Ugljare – selo koje je imalo po dva odeljenja u svakom razredu, sada je spalo sa na jednocifrene brojeve učenika u razredu. Trend opadanja broja učenika je u svim srpskim sredinama južno od Ibra, ali kod nas to nije tako“, ocenjuje Maksimović.

Izvor i foto: KoSSev

Comments

Pročitaj još