• Početna>
  • Vesti>

U manastiru Gračanica u prisustvu vernika izneta plaštanica

Na Veliki Petak u manastiru Gračanica služeno je bogosluženje na kojem je izneta plaštanica. Službu, koja je počela u 15 sati, vršilo je sveštenstvo i monaštvo manastira Gračanica, a plaštanica je izneta malo pre 16 časova.

Plaštanica je položena ispred oltara nakon čega su je vernici celivali, a to mogu da učine sve do sutra uveče, uoči Vaskrsa, koji počinje da se slavi od ponoći, oglašavanjem prvih crkvenih zvona.

Ponoćnu vaskršnju liturgiju služiće vladika raško prizrenski Teodosije uz prisustvo sveštenstva i monaštva eparhije raško prizrenske.

Plaštanica je platno sa izvezenim ili naslikanim likom Hrista, neposredno posle skidanja sa Krsta. Sto na koji se polaže plaštanica simbolizuje kamen na kome je telo Hristovo pripremljeno za polaganje u grob.

Sveštenici iznose plaštanicu i tri puta, uz zvuke klepala, obilaze oko crkve, što simbolično predstavlja Hristovu sahranu.

U pravoslavnim crkvama se na Veliki petak ne služe liturgije, već carski časovi sa čitanjem delova Jevanđelja o događajima u dane Stradanja.

Veliki petak je za sve hrišćane dan strogog posta, a u Srbiji je običaj da se zaustave svi poslovi i u kući i u polju, kao i da se farbaju jaja u crvenu boju koja je simbol nevino prolivene krvi Hristove i novog života.

Izvor i foto: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još