• Početna>
  • Vesti>

U Briselu u toku trilateralni sastanak o registarskim tablicama

Specijlani predstavnik Evropske unije za dijalog, Miroslav Lajčak, uspeo je da ubedi pregovaračke strane Beograda i Prištine da sednu za zajednički sto u cilju pronalaženja trajnog rešenja o registarskim tablicama za vozila iz Srbije i Kosova, piše Radio Slobodna Evropa.

Trilateralnom sastanku koji je u toku prisustvuju Lajčak, Petar Petković koji je na čelu delegacije Srbije i Besnik Bislimi na čelu kosovske delegacije.

Kako su upzoorili izvori RSE, ovo i dalje ne znači da je postignut dogovor o registarskim tablicama.

Petar Petković i Besnik Bisljimi se nisu sastali zajedno od leta prošle godine. Njih dvojica su se prethodno sastali sa Lajčakom.

Održavanje trilateralnog susreta gde su za istim stolom predstavnici EU, Beograda i Prištine bi značilo da se strane približavaju u stajalištima te da je dogovor moguć.

EU traži dogovor Beograda i Prištine

Uoči isteka roka za pronalazak trajnog rešenja o registarskim tablicama za vozila iz centralne Srbije i sa Kosova, evropski zvaničnici su uputili upozorenje o neophodnosti postizanja dogovora.

“I dalje ih podsećamo da je hitno potrebno pronaći zajednički jezik. To će zahtevati političku fleksibilnost i kompromis. Ne možemo da čekamo jer neka od pitanja zahtevaju hitnu akciju sa naše strane”, poručila je Elsa Fenet, šefica odeljenja za Zapadni Balkan u Evropskoj Službi za spoljnu akciju.

Danas ističe vremenski rok za pronalazak rešenja u skladu za dogovorom koji je posredstvom Lajčaka postignut 30. septembra prosle godine a koji je doveo do deesklaacije situacije na severu Kosova.

Radne grupe u kojoj učestvuju eksperti iz EU, Beograda i Prištine su se redovno sastajali od 21. oktobra kako bi izašli sa mogućim rešenjima, a koje potom bi dobila politički pečat.

Radne grupe su održale poslednji sastanak u sredu 20. aprila, dan uoči isteka roka. Miroslav Lajčak je potvrdio da su grupe pripremile predloge te da ostaje na glavnim pregovaračima da se usaglase oko zajedničkog rešenja.

Izvor i foto: Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još