• Početna>
  • Vesti>

KFOR: Vaskrs jedinstvena prilika za ujedinjenje različitih vera

Proslava Vaskrsa po Julijanskom kalendaru u Peći održana je u katoličkoj crkvi Svete Katarine. Verskom obredu prisustvovao je i komandant KFOR-a regionalne komande Zapad, pukovnik Marko Javarone i deo njegovog štaba.

Nakon okruglog stola između verskih vođa zapadnog Kosova održanog 1. marta 2022. godine u kampu Villaggio Italia, tokom kojeg su se učesnici zajednički obavezali da će na svete mise pozivati duhovne predstavnike drugih vera na njihove verske praznike, učestvovao je i Driton Sila, predstavnik Juničke teke.

“Pošto smo svi deca jednog Boga, neophodno je da za miran suživot dočekamo različitost svakoga menjajući sebe, uvažavajući jedni druge“, bila je zajednička poruka tolerancije i mirnog suživota koja se pojavila na kraju okruglog stola održanom u martu mesecu, fraza koju je i otac Lorenc Sopi želeo da podseti tokom propovedi.

Odmah nakon liturgije u parohiji je upriličen koktel sa pozdravima i čestitkama kojem su prisustvovali gradonačelnik Peći Gazmend Muhadžeri, otac Sava Janjić, arhimandrit manastira Visoki Dečani i predstavnici Islamske zajednice u Peći.

Multinacionalni kontingent koji predvodi Italija, baziran na Puku kopnene Artiljerije „A Cavallo“ Brigade Pocuolo iz Friulia, deluje u skladu sa tri smernice koje imaju za cilj da garantuju bezbednost Manastira Dečani, nadgledajući slobodu kretanja u zapadnom sektoru Kosova i promovisanje ekonomskog i socijalnog razvoja kosovskog stanovništva kroz projekte Civilne i vojne saradnje (CIMIC).

Izvor Radio Goraždevac

Foto Kfor

Comments

Pročitaj još