• Početna>
  • Vesti>

Dan studenata prištinskog Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici: Najisplativija investicija svakog društva je investicija u mlade kadrove

Svečanom akademijom, uručivanjem nagrada i zahvalnica, danas je na Fakultetu tehničkih nauka, obeležen Dan studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Dan studenata je 23. april, koji se ujedno obeležava kao Međunarodni dan knjige, ali je zbog vaskršnjih praznika, svečanost organizovana ovim povodom, održana ranije.

Predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Prištini Slađan Trajković rekao je pozdravljajući okupljene studente i profesore da  je ovaj univerzitet prosvetna institucija sa 53 godine dugom istorijom i tradicijom, od kojih se već 23 godine nalazi u egzilu, ali da se sve prepreke prevazilaze zahvaljujući dobrom partnerstvu studenata i profesora.

„Tu negde, između, nalazi se Studentski parlament. Mi smo oči i uši studenata. Uvek smo tu da saslušamo njihove primedbe i probleme, ali smo i njihova usta i ruke da te probleme rešimo“ istakao je Trajković i napomenuo da to ne bi bio nimalo lak zadatak da nije velikog razumevanja univerzitetske uprave, Studentskog centra i grada Kosovske Mitrovice.

Plod  te saradnje jesu brojne ekskurzije, kulturna dešavanja ali i studentske razmene sa mnogim zemljama poput Rusije i Španije.

„Čestitam najboljim studentima na uspehu ali i svima ostalima da poželim mnogo sreće u radu. Našem univerzitetu želim da institucionalno ostane, opstane i uzdigne se još više u svojoj misiji obrazovanja i vaspitanja mladih jer bez univerziteta nema studenata a bez studenata nema univerziteta“ poručio je Trajković.

Na akademiji se obratila i predsednica Studentske konferencije univerziteta Srbije Margareta Smiljanić, koja je studentima čestitala njihov dan.

„Vaši studenti su ti koji su pre par godina uspeli da se izbore da Kosovo ne uđe u Evropsku studentsku uniju i učestvovali na sednicama gde su preko 90 država ubedili da ne glasaju da takozvana država Kosovo uđe u uniju. Mislim da je to velika stvar koju smo mi kao studenti  ali i vaši predstavnici koji su prisustvovali tim sednicama, uradili ne samo za vas već i za celu Srbiju“ istakla je Smiljanić kojoj je ujedno na današnjoj svečanosti uručena zahvalnica za doprinos radu univerziteta.

Smiljanić je podsetila na najvažnije momente studentskog aktivizma i poručila da će SKONUS uvek biti tu da podrži svaku aktivnost i borbu studenata na Kosovu i Metohiji.

Studentima je njihov dan čestitao i rektor Univerziteta u Prištini prof. dr Nebojša Arsić, poručivši im da su upravo oni koji danas sede u studentskim klupama nosioci budućeg razvoja društva u celini.

„Najveća i najisplativija investicija svakog društva je investicija u mlade ljude, u mlade kadrove. To su dugotrajne investicije gde se profit ne dobija preko noći. Vi ste ti na koje mi računamo da će nastaviti našim stopama, da ćete nas nadmašiti i učiniti život u ovoj zemlji boljim“ rekao je rektor.

Deset najboljih studenata sa svih fakulteta univerziteta,dobilo je nagrade u vidu tablet računara i iznosa od  po 10.000 dinara,  koje su za ovu priliku obezbedili lokalna samouprava, privatni preduzetnici sa područja Kosovske Mitrovice i Studentski parlament.

Zahvalnice su uručene i pojedincima koji su dali poseban doprinos radu univerziteta u proteklih godinu dana, kao i novim članovima Alumni kluba, koji pri univerzitetu postoji od prošle godine.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još