• Početna>
  • Vesti>

Savet bezbednosti UN sutra o izveštaju o KiM, Selaković na sednici

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatraće sutra redovni šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o situaciji na Kosovu i Metohiji, a Srbiju će na toj sednici predstavljati ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Na sednici će biti razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu Unmika za period od septembra 2021. do marta ove godine, a početak sednice je u 21 sat, po srpskom vremenu, najavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U izveštaju je generalni sekretar UN izrazio žaljenje što je u dijalogu Beograda i Prištine dosad postignut samo “ograničen napredak” i ukazao na to da dijalog uz posredovanje Evropske unije, ostaje ključni okvir za normalizaciju odnosa.

Guteres je ohrabrio obe strane da se konstruktivno angažuju na postizanju konkretnih rezultata.

“Proces dijaloga i napori da se postigne normalizacija imaju punu i nesumnjivu podršku Ujedinjenih nacija”, istakao je generalni sekretar UN u izveštaju.

Naveo je da je u tom pogledu ključno zadržavanje otvorenog, transparentnog i inkluzivnog procesa kako bi se postigli održivi sporazumi i ohrabrio Beograd i Prištinu da “obezbede značajno učešće širokog kruga učesnika” u procesu dijaloga.

Guteres je ponovio poziv vladi privremenih prištinskih institucija da, bez daljeg odlaganja, u potpunosti primeni odluku Ustavnog suda privremenih prištinskih institucija iz maja 2016. godine o imovini manastira Visoki Dečani.

To bi bio važan korak jačanju poverenja ljudi u institucije, poručio je on.

Guteres je, takođe, uputio poziv i Prištini i Beogradu da nastave saradnju u okviru Radne grupe za nestala lica.

Pozvao je institucije u Prištini, organizacije civilnog društva i lokalne zajednice da i dalje rade na stvaranju ambijenta pogodnog za bezbedan, dostojanstven i održiv povratak svih interno raseljenih lica i povratnika i za njihovu reintegraciju.

Izvor: Tanjug / Radio Mitrovica sever

Foto: MSP

Comments

Pročitaj još