• Početna>
  • Vesti>

Sociolog i antropolog Ivan Gušić gost PKC”Akvarijus”

Ivan Gušić (Bosna i Hercegovina, Švedska), postdoktorski istraživač na Univerzitetu Lund u Švedskoj biće gost Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u utorak 19. aprila 2022. godine u 20 časova. Povod za razgovor sa ovim sociologom i antropologom je njegovo istraživanje suživota, saradnje i kontakta između ljudi u gradovima posle rata (u Belfastu, Mitrovici i Mostaru) koje je objavljeno u knjizi „Osporavanje mira u posleratnom gradu. Belfast, Mitrovica i Mostar“ (Contesting Peace in the Postwar City. Belfast, Mitrovica and Mostar).

Ulaz je slobodan. Razgovor će se odvijati na srpskom, odnosno hrvatskom jeziku, ali je obezbeđen i prevod na engleski jezik.

Gušić istražuje načine upravljanja promenama i kontinuitetom u posleratnim urbanim prostorima. Njegova knjiga pruža bogat empirijski materijal iz gradova Mostara, Mitrovice i Belfasta, oslanjajući se na nijansirane uvide iz terenskog rada. Ova interdisciplinarna knjiga istražuje zašto posleratni grad jača, a ne prevazilazi svoj kontinuitet rata u miru. Ivan Gušić analizira različite urbane sukobe u posleratnom Belfastu, Mitrovici i Mostaru, pokazujući kako se sukobi iz rata – kao i njegovo nasilje, represija i nered – kontinuirano održavaju u posleratnom gradu. Ipak, istovremeno otkriva i nagoveštaje kritičkih glasova koji pokušavaju da premoste antagonističke podele koje prožimaju posleratni grad. Knjiga „Osporavanje mira u posleratnom gradu. Belfast, Mitrovica i Mostar“ predstavlja sociološku i antropološku studiju, ali zadire i u oblasti politikologije, geografije, međunarodnih odnosa, urbanog planiranja.

Izvor Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još