Danas su Cveti – Hristov ulazak u Jerusalim

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva danas slave Cveti. Ovaj praznik obeležava dan kada je pre svog stradanja „Hristos carevao” i “bio priznat od strane naroda kao Car“.

Ulazak Hrista u Jerusalim – Cveti pokretni je praznik koji se slavi dan nakon Lazareve subote – Vrbice, šeste nedelje Velikog posta i nedelju dana pred Vaskrs. 

Ustanovljen je u Jerusalimu krajem IV veka za uspomenu na poslednji, carski i svečani ulazak Isusa Hrista u sveti grad Jerusalim, jašući na magaretu, šest dana pre Pashe. 

“Glas da dolazi Spasitelj, onaj što je vaskrsao Lazara, brzo se raširio, te su ga jedni susretali s palminim grančicama u ruci, druti bacali svoje haljine na put kuda će proći, treći su rezali grančice od drveta i bacali na put. Celog dana je Isus Hristos držao propovedi u hramu, a uveče se sa svojim učenicima vratio u Vitiniju” – navode iz SPC.

Događaj Hristovog ulaska u Jerusalim na ikoni se predstavlja kako Hristos jaše na magaretu, a prate ga učenici, dok narod prostire svoje haljine i baca grančice na put.

Kanon za ovaj praznik napisao je Kosma Melod – Jerusalimljanin (sredinom VIII veka) i smatra se njegovim najlepšim kanonom.

Izvor Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još