• Početna>
  • Vesti>

U srpskim sredinama šest aktivnih slučajeva korona virusa

Foto: Radio Mitrovica sever

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji trenutno je aktivno šest slučajeva korona virusa, izjavila je za Radio Kontakt Plus, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Desanka Novaković.

Prema njenim rečima, od 4. do 14. aprila registovano je šest novih slučajeva zaraze – tri u Kosovskoj Mitrovici, a po jedan u Zvečanu, Gračanici i Prilužju.

U istom periodu, mera kućne izolacije prestala je da važi za pet lica.

Trenutno je u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici hospitalizovano šest pacijenata i niko od njih nije na respiratoru ili kiseoničnoj potpori, potvrdio je za Radio Kontakt Plus ranije danas direktor Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr Miloš Mirković.

Testiranje se i dalje vrši ponedeljkom, sredom i petkom, a prema rečima prof. dr Mirkovića, od 12 testiranih uzoraka u toku jučerašnjeg dana, nije bilo pozitivnih slučajeva.

Iako smatra da je trenutna epidemijska situacija u srpskim sredinama na KiM povoljna, dr Novaković naglašava da građani i dalje treba da se pridržavaju preventivnih mera, kao i da se vakcinišu.

„Zbog proslava koje su dozvoljene i zbog predstojećih praznika, savetujemo građane da se pridržavaju svih osnovnih preventivnih mera – da nose zaštitnu masku u zatvorenom prostoru, da se pojača opšta higijena ruku, da se drži odstojanje, da se ipak izbegavaju masovna okupljanja i oni koji se nisu vakcinisali, da ovaj miran period iskoriste za to“, poručila je dr Novaković.

Ukupan broj obolelih po opštinama od početka epidemije: Kosovska Mitrovica (3.343), Leposavić (1.984), Zvečan (1.649) i Zubin Potok (1.100).

U srpskim sredinama južno od Ibra registrovan je ukupno 2.581 slučaj infekcije.

Prema zvaničnim podacima, u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, od početka epidemije, testirano je ukupno 33.418 lica, od čega je registrovano 10.657 slučajeva zaraze.

Od posledica korona virusa u srpskim sredinama na KiM do sada je preminulo 213 osoba.

Poslednji izveštaj za srpske sredine na KiM, iz Kriznog štaba Kosovske Mitrovice medijima je dostavljen pre mesec dana, odnosno 15. marta.

Izvor: Radio Kontakt Plus

Foto: Radio Mitrovica sever


Comments

Pročitaj još