• Početna>
  • Vesti>

Specijalno tužilaštvo Kosova: Tvrdnje zlonamerne i tendenciozne

Specijalno tužilaštvo Kosova obratilo se saopštenjem u kome se navodi da je “jasno stavilo do znanja Ministarstvu pravde, ali i široj javnosti, da niu komentarisali izveštaj, već samo objavili zaključke izveštaja veštačenja Instituta za sudsku medicinu u Lozani, Švajcarska, u vezi sa slučajem Astrita Deharija”.

Saopštenje za javnost je usledilo nakon što je Ministarstvo pravde Kosova ranije danas iznelo ozbiljne optužbe na račun Specijalnog tužilaštva, navodeći da “širi propagandu i manipuliše u slučaju Astrita Deharija”, bivšeg aktiviste pokreta Samoopredeljenje koji je pronađen mrtav 5. novembra 2016. godine u zatvoru u Prizrenu.

Iz Specijalnog tužilaštva tvrde “da ni na koji način nije manipulisalo dokazima”, već da je “samo iznelo mišljenje i nalaze veštaka Instituta za sudsku medicinu u Lozani, Švajcarskoj”.

“Stoga su tendenciozne i zlonamerne tvrdnje ministra pravde prema Specijalnom tužilaštvu i imaju za cilj dezinformisanje i manipulisanje javnim mnjenjem”, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

“Svako ko sumnja u ove zaključke, neka se za dodatne informacije obrati Institutu za sudsku medicinu u Lozani”, poručeno je.

Specijalno tužilaštvo Kosova je navelo da će do potpunog rasvetljavanja slučaja Dehari ozbiljno i nezavisno tretirati slučaj, te da ni na koji način neće biti uticaja sa strane, bez obzira na eventualne tvrdnje i insinuacije.

“Svaka inicijativa za razbijanje nezavisnih pravosudnih institucija je nepravedna i ima za cilj da smanji poverenje građana u instituciju državnog tužioca”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor i foto: Kim


Comments

Pročitaj još