Vlada Kosova usvojila nacrt zakona o minimalnoj zaradi

Vlada Kosova je na današnjoj sednici usvojila nacrt Zakona o minimalnoj zaradi na Kosovu, odluku o ukidanju poreza na minimalnu zaradu, odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i Nacrt zakona o rebalansu budžeta Kosova za 2022. godinu.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da su juče predstavljene nove mere Paketa za ekonomski preporod vredne 100 miliona evra, dok će danas glasati o tim merama od kojih će koristi imati oko 800 hiljada građana ili praktično svaka porodica na Kosovu.

“Na ovom sastanku imamo još neke veoma važne odluke. Nacrt zakona kojim se otvara put za povećanje minimalne zarade na 264 evra bruto, od čega će korist imati 100 hiljada radnika. Takođe, ukida se porez na minimalnu zaradu, od čega će korist imati svi radnici. Na dnevnom redu je i nacrt odluke o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. U sadašnjim okolnostima, ova odluka ima za cilj da obezbedi snabdevanje gradjana osnovnim proizvodima kao što su pšenica, kukuruz, brašno, jestivo ulje, kuhinjska so i šećer”, rekao je Kurti.

Na današnjoj sednici usvojen je i nacrt Zakona o rebalansu budžeta Kosova, koji će se sa 2,75 povećati na 2,9 milijardi evra.

Izvor: Kim

Foto: Ekonomiaonline

Comments

Pročitaj još