• Početna>
  • Vesti>

Petković sa Bocan-Harčenkom o bezbednosnoj situaciji na KiM i dijalogu Beograda i Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan – Harčenkom, sa kojim je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i toku dijaloga Beograda i Prištine, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Petković je ukazao na činjenicu da se svakodnevno sprovodi kampanja pritisaka i represije nad srpskim narodom i na otvorena nastojanja Prištine da ugrozi i ukine sva politička i građanska prava Srba na Kosovu i Metohiji.

S tim u vezi, Petković je istakao da su nedavanom odlukom Prištine da zabrani sprovođenje izbora Republike Srbije na terioriji pokrajine, koja je bila protivna jasnom i nedvosmislenom stavu zemalja Kvinte, dodatno ugrožena osnovna politička i demokratska prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Što se tiče dijaloga, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je skrenuo pažnju da odbijanjem da ispuni do sada postignute sporazume, Priština otežava nastavak dijaloga i dovodi u pitanje napredak u procesu normalizacije odnosa. Pri tome je posebno naglasio da se 19. aprila navršava punih devet godina kako Priština odbija da u delo sprovede dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština, bez koga ne može doći do suštinskog pomaka u dijalogu.

Petković je ukazao i na kršenje dogovora u oblastima energetike i pravosuđa, na nesaradnju po pitanju nestalih i na nepoštovanje odredbi u oblasti slobode kretanja i posete zvaničnika pokrajini… On je još jednom podsetio da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma i da će nastaviti da insistira na sprovođenju svih postignutih dogovora u dijalogu, posebno na uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Zahvalivši se ruskom ambasadoru na doslednoj podršci njegove zemlje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković zaključio je na kraju razgovora da Beograd ostaje opredeljen za mirno rešavanje nesuglasica sa Prištinom i stvaranje uslova za bezbedan i prosperitetan život ljudi u našoj južnoj pokrajini, istakavši da se trajno i održivo rešenje može tražiti isključivo u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Comments

Pročitaj još