• Početna>
  • Vesti>

Petković o dijalogu sa ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji Tomasom Šibom, sa kojim je razgovarao o toku dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju .

U saopštenju se navodi da je Petković Šiba informisao o nastojanjima Beograda da u dijalogu sa Prištinom postigne kompromisno rešenje, što bi osiguralo dugoročan mir i stabilnost u regionu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je iskazao zabrinutost povodom nastojanja političkih aktera u Prištini da relativiziju postignute dogovore u dijalogu sa Beogradom. Petković se posebno osvrnuo na najnovije napade Aljbina Kurtija na Briselski sporazum i Zajednicu srpskih opština, rekavši da je to jasna potvrda da u Prištini ne postoji ni minimum dobre volje da se preuzete obaveze ispune, navodi se u daljem tekstu saopštenja.

Petković je podsetio da politička garnitura u Prištini odbija da implementira i odredbe koje se odnose na pravosuđe, energetiku, poštovanje slobode kretanja i posete zvaničnika pokrajini… U oblasti rešavanje pitanja nestalih lica Priština ne dozvoljava pretragu devet lokacija na Kosovu i Metohiji na kojima se po saznanjima Beograda nalaze posmrtni ostatci Srba nestalih u ratu, dok je Beograd, bez oklevanja, postupio po svakom takvom zahtevu Prištine, posebno je naglasio Petković.

“S obzirom na činjenice da je sprovođenje Briselskog sporazuma, čiji je garant EU, preduslov stvaranja normalne društvene klime i uslova za suživot na Kosovu i Metohiji i da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze iz dijaloga u Briselu, nastavićemo da insistiramo na sprovođenju svega do sada dogovorenog, posebno na uspostavljanju Zajednice srpskih opština, sa čime se kasni punih devet godina”, istakao je Petković, navodi se u saopštenju.

Petković i Šib su razgovarali i o nedavno održanim izborima u Srbiji i s tim u vezi Petković je, kako se dodaje, upozorio da su odlukom Prištine da zabrani sprovođenje izbora Republike Srbije na terioriji pokrajine drastično ugrožena osnovna građanska, politička i demokratska prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Petković je zaključio da će Beograd, u interesu očuvanja mira u regionu, nastaviti da se zalaže da se sva otvorena pitanja rešavaju dijalogom i miroljubivim sredstvima, ali i da se konstruktivnost i kredibilnost moraju zahtevati i od Prištine, jer je reč o procesu koji treba da počiva na međusobnom poverenju i spremnosti na saradnju.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još