• Početna>
  • Vesti>

Dani otvorenih vrata na Filozofskom fakultetu za buduće brucoše

Filozofski fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici organizovao je Dane otvorenih vrata, za buduće studente i brucoše, gde su imali priliku da se upoznaju sa predviđenim nastavnim planom i obrazovnim profilima.

Studijski programi fakulteta su raznovrsni, a budući studenti se mogu opredeliti za Srpski jezik i književnost, Srpsku književnost i jezik, Istoriju, Istoriju umetnosti, Filozofiju, Pedagogiju, Psihologiju, Sociologiju, Ruski jezik i književnost kao i Engleski jezik i književnost.

Anita Janković viši lektor na Katedri za engleski jezik i književnost kaže da studentski program engleskog jezika nudi sveobuhvatni sistem obuke studenata, koje se tiču jezika, samog govora, književnosti i ostalih disciplina.

„Studentski program engleskog jezika i književnosti nudi sveobuhvatni program obuke studenata, po pitanju jezika, lingvističkih disciplina, proučavanja književnosti i interkulturalnih komunikacijskih veština. Time se naši studenti obučavaju za raznovrsne poslove, ne samo za nastavnika engleskog jezika, za poslove u medijima, poslove u firmama, gde mogu da budu konsultanti. Engleski jezik danas, kao globalni jezik, otvara mnoga vrata“ poručila je Jankovićeva.

Na katedri za Ruski jezik i književnost se, pored ruskog jezika, kulture i civilizacije, studentima pružaju i ostale mogućnosti, kao što je saradnja sa profesorima sa Univerziteta u Rusiji, navodi Jelena Jovanović asistent na Katedri za ruski jezik i književnost.

„Studenti imaju priliku da uče ruski jezik sa izvornim govornicima, što im omogućava još lakše učenje. Na našoj katedri imamo i studente koji se prvi put susreću sa ruskim jezikom, i zanimljivo je to da nakon završene prve ili druge godine, njihovo znanje bude na jako visokom nivou. Druge mogućnosti koje se nude studentima ruskog jezika su studentske razmene kao i školovanje na univerzitetima u Rusiji. Naš fakultet je ostvario saradnju sa mnogobrojnim fakultetima Ruske Federacije. Još jedna prednost i mogućnost naših studenata je i mogućnost brzog pronalaska posla. Takođe, postoji i mogućnost da se naši studenti, zavisno od njihovog kvaliteta i interesovanja, zaposle na našem fakultetu i rade kao saradnici u nastavi“ navodi Jovanovićeva.

Kandidati koji steknu pravo da se upišu na fakultet podnose overene kopije (četiri svedočanstva, diplomu, izvod iz knjige rođenih); dva „ŠV-20“ obrasca, indeks, dve fotografije, dokaz o uplati naknade za studije od 3.000 dinara i prva rata školarine za samofinansirajuće studente. Školarina za samofinansirajuće studente iznosi 48.000 dinara, sa mogućstvom plaćanja u 8 rata.

Studenti imaju priliku da na fakultetu iskazuju svoje sklonosti i talente i usavršavaju sposobnosti kao autori raznovrsnih tekstova, koji se objavljuju u studentskom listu „Dr Filstud“, u kojem mogu da učestvuju u radu književno-literarne, retoričke, dramske i drugih sekcija, i da se oprobaju kao pisci, glumci ili se takmiče u besedništvu.

Takođe, studenti tradicionalno organizuju Brucošijadu i Apsolventsko veče, učestvuju na Filozofijadi, u kulturno-umetničkim programima fakulteta, kao i u međunarodnoj razmeni studenata. Fakultet uz odgovarajući kulturno-umetnički program obeležava Dan fakulteta i Dan studenata.

Svoju delatnost fakultet ostvaruje u skladu sa zakonima Republike Srbije i principima Bolonjske deklaracije, a Dani otvorenih vrata traju dva dana, 12. i 13. aprila.

Filozofski fakultet u Kosovskoj Mitrovici, kao deo Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, najstarija visokoškolska institucija na Kosovu i Metohiji. Osnovan je 1960. godine u Prištini.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još