• Početna>
  • Vesti>

Petković: Novi napadi Kurtija potvrda da u Prištini ne postoji promil volje da se preuzete obaveze ispune

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Novi napadi Aljbina Kurtija na Briselski sporazum i Zajednicu srpskih opština i to uoči devete godišnjice potpisivanja ovog dokumenta potvrda je da u Prištini, na čelu sa Kurtijem, ne postoji ni promil volje da se preuzete obaveze ispune, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković navodi da “Briselski sporazum nije Kurtijeva prćija kojom može da raspolaže kako mu volja”, već pravno obavezujući dokument koji je u obavezi da sprovede od prvog do poslednjeg slova.

Neispunjavanje najvažnijih odredbi Briselskog sporazuma koje se tiču formiranja Zajednice srpskih opština moralo bi da, od strane međunarodne zajednice kao garanta spovođenja potpisanog, dovede do odlučnih konsekvenci za Prištinu i Aljbina Kurtija, umesto što mu se na međuanrodnim forumima daje prilika da direktno potkopava dijalog, dodaje se.

“Poštovanje i sprovođenje dosadašnjih sporazuma jedini su garant i osnov za dalju normalizaciju odnosa i Beograd se do sada pokazao kao kredibilan i pouzdan partner na tom polju, dok Priština na čelu sa Kurtijem klizi u radikalni ekstremizam, u kome se sporazumi ne poštuju, već se direktno urušavaju” navodi se u saopštenju.

Koliko god Kurti pokušavao da ojača svoju oslabljenu političku poziciju napadima na Beograd, Srbe i obračunima sa ZSO, to mu neće vratiti poljuljano poverenje građana koji žele mir i ekonomski napredak, a ne sukobe, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Comments

Pročitaj još