Godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije

Navršavaju se 23 godine od ubistva novinara i vlasnika “Dnevnog telegrafa” i “Evropljanina” Slavka Ćuruvije.

Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. tokom NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, u haustoru zgrade u kojoj je stanovao u centru Beograda. Ubice su u Ćuruviju s leđa ispalile 17 metaka.

Ćuruviju je prema presudi ubilo N. N. lice, dok su mu pripadnici Državne bezbednosti dali logističku podršku. 

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu osuduilo je u decembru prošle godine na ukupno 100 godina zatvora, četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti zbog učešća u ubistvu Slavka Ćuruvije.

Zbog podstrekavanja na teško ubistvo na po 30 godina zatvora ponovo su na iste kazne osuđeni su tadašnji šef DB-a Radomir Marković i šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić.

Kao saizvršioci u teškom ubistvu na po 20 godina zatvora osuđeni su bivši operativac beogradskog centra Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, pa mu je presuda izrečena u odsustvu.

To je druga prvostepena presuda, koja se izriče nakon što je prvu ukinuo Apelacioni sud i naložio da se ponovi suđenje, upravo zbog prekoračenja optužnice uvođenjem u slučaj N. N. lica koje se ne pominje u optužnici.

Biografija Slavka Ćuruvije

Slavko Ćuruvija je rođen u Zagrebu, 9. avgusta 1949. godine. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Od 1986. godine, radio je u listu Borba. Počeo je kao komentator, a zatim je napredovao preko urednika unutrašnjopolitičke rubrike, do pozicije glavnog i odgovornog urednika.

Godine 1994, zajedno sa Momčilom Đorgovićem, osnovao je list Nedeljni telegraf, a dve godine nakon toga njih dvojica su osnovali Dnevni telegraf.

Slavko Ćuruvija je ubijen dok je bio urednik i vlasnik magazina Evropljanin, koji je osnovao 1998. godine.

Izvor RTS

Foto: Printscreen/YouTube/Slavko Ćuruvija Fondacija

Comments

Pročitaj još