Obijena crkva Svetih Arhangela u Velikom Ropotovu

Noćas je, pola sata posle ponoći opljačkana crkva Svetih Arhangela u Velikom Ropotovu a iz krstionice je uzet sef, koji je crkvenim kolicima odnet na groblje iznad crkve, gde je otvoren i iz njega je uzeta veća količina novca namenjenog za promenu poda u ovoj crkvi i za izgradnju crkve u selu Pančela, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Od početka ove godine do danas ukupno je opljačkano i oskrnavnjeno jedanaest pravoslavnih crkava i ta činjenica predstavlja pravu sliku odnosa vlasti u Prištini prema sakralnim objektima SPC na Kosovu i Metohiji, navodi se.

“Na taj način privremena administracija u Prištini nedvosmisleno pokazuje i šalje jasnu poruku da joj do suživota i do stabilizacije situacije na terenu nije uopšte stalo” stoji u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje ovakve i slične napade na srpske crkve i manastire na Kosovu i Metohiji i poziva međunarodnu zajednicu i njene relevantne institucije na KiM da “konačno reaguju i zaustave divljanje i anticivilizacijsko ponašanje albanskih ekstremista”.

“U poslednje vreme na Kosovu i Metohiji su sve učestaliji napadi na verske objekte Srpske pravoslavne crkve, jer očito oni koji stoje iza takvih napada računaju sa tim da je to još jedan efikasan načina da se zastraši i onespokoji srpski narod u pokrajini” ističe se u saopštenju.

Država Srbija će nastaviti da brine o svojim građanima u južnoj srpskoj pokrajini i nastaviće i dalje da radi na dobrobit ekonomskog boljitka, ostanka i opstanka Srba na svojim vekovnim ognjištima, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Meteohiju.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Comments

Pročitaj još