• Početna>
  • Vesti>

Danica Dančetović, Elena Popović i Ana Mihajlović pobednice okružne smotre recitatora “Pesniče naroda mog”

Okružna smotra recitatora „Pesniče naroda mog“ održana je u Mitrovačkom dvoru a za pobednike u svojim kategorijama proglašene su Danica Dančetović, Elena Popović i Ana Mihajlović.

O kvalitetu interpretacije odlučivao je tročlani žiri u sastavu Sanja Miketić Subotić – docent na Katedri za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta, profesor srpskog jezika Nevena Milosavljević i Marija Miljković asistent na katedri za srpsku književnost i jezik na Filozofskom fakultetu.

Takmičari su, prema uzrastu, bili podeljeni u tri kategorije, niži uzrast (od prvog do četvrtog razreda osnovne škole), srednji uzrast (od petog do osmog razreda osnovne škole) i stariji uzrast (učenici srednjih škola).

U kategoriji mlađeg uzrasta, prvo mesto osvojila je Danica Dančetović, OŠ „Branko Radičević“, drugo Neda Đurić, OŠ „Sveti Sava“, a treće Lenka Dikić iz OŠ „Sveti Sava“.

Prvo mesto u kategoriji srednjeg uzrasta pripalo je Elenu Popović iz OŠ „Sveti Sava“, na drugom je Filipa Mrđa iz OŠ „Branko Radičević“ a na trećem Petra Jovanović iz OŠ „Leposavić“ iz Leposavića.

U kategoriji starijeg uzrasta, na prvom mestu je Ana Mihajlović učenica Gimnazije, na drugom Anđela Babincev  takođe iz Gimnazije, a treće mesto osvojila je Petra Vučković iz Srednja škole „Nikola Tesla“ iz Leposavića.

Pobednici idu na republičku smotru koja će 13. i 14. maja biti održana u Valjevu.

Danica Dančetović je recitovala Drhtavu pesmu od Mike Antića i kaže da pobedu nije očekivala.

„Nisam je baš očekivala, malo jesam, malo nisam i baš sam srećna. Pripremala sam se svaki dan od prošlog do ovog takmičenja“ rekla je ona.

Elena Popović kaže da će potruditi da opravda poverenje i na predstaviti svoj grad u najboljem svetlu.

„Ova pobeda puno znači za mene. Spremala sam se mesec i po dana i  jače. Bilo je tu dosta izmena koje mogu da se poprave, ali zadovoljna sam svojim plasmanom. Potrudiću se da opravdam prvo mesto i u Valjevu i da predstavim svoj grad u najboljem svetlu. Recitovala sam razgovor sa lutkama Elizabete Georgiev“ rekla je ona.

Pobednica Ana Mihajlović kaže da se za svoje predstavljanje spremala dve nedelje i da je u tome imala neskromnu pomoć svoje profesorice.

„Pune dve nedelje sam se pripremala. Ovo je bilo pravo iznenađenje za mene, ali isto tako je sada velika odgovornost na meni, jer ja više ne predstavljam samo sebe i svoju školu, već i svoj grad, svoj okrug na jednom širem nivou i potrudiću se da nas predstavim u najboljem mogućem svetlu. Recitovala sam narodnu lirsku pesmu „Opkladi se momče i devojče“. Pripremala me je moja profesorica Ivana Jevtić, zaista je bilo zadovoljstvo raditi sa njom, toliko je bila posvećena samom tom pripremanju i zahvalna sam joj zbog ove pobede“ navela je pobednica.

Član žirija Sanja Miketić Subotić kaže da zadatak nije bio lak, zahvaljujući dobroj pripremi i još boljem umeću recitovanja učesnika.

„Zaista nije bilo lako. Čini mi se da je ovog puta bilo i teže nego na prethodnom takmičenju, ali pre svega je veliko zadovoljstvo slušati svu ovu decu i mlade ljude koji su jako talentovani, koji su se pripremali i želeli da to podele sa nama. Sabirajući poene po pojedinačnim kategorijama došle smo (žiri) do trenutnog rezultata. Nije bilo lako. Negde su ocenjivali poen, pola poena. Vodili smo se time da zaista želimo da imamo dobre predstavnike na takmičenju u Valjevu, tako da je to bio prioritet i zaista se nadam da nismo pogrešili“ rekla je ona.

Učesnicima su uručena priznanja i nagrade koje je obezbedila Gradska biblioteka “Vuk Karadžić”.

Okružnu smotru recitatora „Pesniče naroda mog“, 53. po redu organizovala je Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge, pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još