• Početna>
  • Vesti>

Sunjog: Isključenost, predrasude i diskriminacija glavni problemi Roma na Kosovu

Isključenost, predrasude i diskriminacija – glavni su izazovi sa kojima se i danas suočava romska populacija na Kosovu, saopštio je povodom Međunarodnog dana Roma, šef Kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog.

Sunjog je u saopštenju izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da se još u junu 2019. godine, nakon potpisivanja Deklaracije partnera sa Zapadnog Balkana o integraciji Roma u okviru procesa proširenja EU, poznate kao Poznanska deklaracija, Vlada Kosova obavezala da će se više angažovati na rešavanju ovih pitanja.

“Pokazatelj tog angažovanja je i osnivanje Tehničke grupe za zaštitu od diskriminacije zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, koja sada radi na rešavanju mnogih pitanja koja negativno utiču na ove  marginalizovane zajednice” navodi se u saopštenju.

Evropska unija, kako ističe Sunjog, sa svoje strane, takođe aktivno podržava uključivanje romske zajednice i radi na unapređenju njihovih prava i poboljšanju njihovog položaja u društvu.

“Ranije kroz Pomoć zajednice za obnovu, razvoj i stabilizaciju (CARDS), a sada kroz naše programe Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), EU je finansirala aktivnosti koje su direktno bile od koristi Romima, kao i zajednicama Aškalija i Egipćana. Tokom svoje poslednje posete opštini Peć, upoznao sam mladu Romkinju, Arlindu Muća, ​​nedavno diplomiranu pravnicu, preduzetnicu i šampionku u boksu. Uz pomoć EU, ona je osnovala svoj bokserski i fitnes klub „Fighter”. Ova izuzetna mlada žena, koja je oličenje svetskog borca, ruši stereotipe. Ona predstavlja inspiraciju i uzor za sve tamošnje Romkinje i dokaz da je inkluzija moguća” dodaje Sunjog.

Šef Kancelarije EU navodi da su ovakvi primeri i dalje izuzetno retki.

“Bez obzira na akcije koje je preduzela Vlada na unapređivanju uključivanja Roma u sve sfere javnog života na Kosovu i podršku EU, srceparajuće je videti da mnoga romska deca odrastaju u nehigijenskim naseljima, da su izložena bolestima, da ne mogu da pohađaju školu, i da rade na ulici u teškim uslovima” zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Kancelarija EU u Prištini

Comments

Pročitaj još