• Početna>
  • Vesti>

Naloženo povlačenje Kinder proizvoda i sa kosovskog tržišta

Agencija za hranu i veterinu (AHV) naložila je hitno povlačenje proizvoda brenda Kinder sa tržišta.

AHV je saopštila da je danas, po prijemu obaveštenja RASFF-a sistema o sumnji na moguću kontaminaciju Kinder proizvoda proizvođača Ferrero bakterijom salmonelom, naložila momentalno povlačenje iz distribucije i prodaje od strane distributera ELKOS-a širom Kosova, prenosi Zeri.info.

„Istovremeno, svi potrošači koji su kupili ovu vrstu proizvoda treba iste da vrate na otkupna mesta, a ne da ih konzumiraju. Da bi se otklonile sumnje u sve različite vrste koje mogu biti prisutne na domaćem tržištu, AHV, nakon što je danas u podne primio obaveštenje od RASFF-a odlučio je o potpunom povlačenju Kinder proizvoda. Kada budu proverene sve količine prikupljene prema proizvodnim vrstama i rokovima trajanja, biće odlučeno o narednim koracima“, saopšteno je iz AHV.

AHV je navela da će u narednom periodu obaveštavati potrošače o svim mogućim promenama.

KoSSev: Više evropskih zemalja povuklo je već iz prodaje Kinder proizvode, tj. „kinder jaje“, a nakon što je, kako su pisali mediji, širom Evrope otkriveno više od sto slučajeva zaraze salmonelom, uz sumnju da su izvor zaraze „Kinder jaja“ kompanije „Ferero“.

Iz inspektorata Ministarstva poljoprivrede Srbije, međutim, danas je za RTS potvrđeno da „sporna“ serija „Kinder jaja“ nije stigla u Srbiju, ali su najavili da će granična fitosanitarna inspekcija ovog ministarstva pojačati kontrolu proizvoda kompanije Ferero.

Najviše slučajeva zaraze prijavila je Velika Britanija, a potom Francuska, Irska, Belgija, Nemačka, Luksemburg, Holandija, Švedska i Norveška.

RTS prenosi da je kompanija „Ferero“ već povukla seriju čokoladnih proizvoda „Kinder“ koji su bili plasirani u ovim zemljama, te da su naveli da nijedan „Kinder“ proizvod koji je pušten na tržište nije bio pozitivan na salmonelu.

Zdravstvena agencija EU saopštila je da istražuje, zajedno sa Evropskom agencijom za bezbednost hrane, 134 potvrđena ili verovatna slučaja salmonele.

Izvor: Zeri, KoSSev

Foto: Preuzeto sa Zeri

Comments

Pročitaj još