• Početna>
  • Vesti>

Arlov: Projekat Odbora ostavio dubok trag povezanosti KiM i Republike Srpske

Projekat Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji “Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske” koji traje od 2012. godine pokazuje koliko je bio potreban i ostavio dubok trag povezanosti Kosova i Metohije i Republike Srpske, izjavio je predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov.

Arlov kaže da je ovim projektom u organizaciji Odbora do ove godine  u 35 lokalnih zajednica, opština, gradova, preko 80 osnovnih škola  kod svojih vršnjaka i njihovih porodica u Republici Srpskoj boravilo po sedam dana preko 5.000 učenika osnovnih škola u pratnji preko 500 prosvetnih radnika sa čitavog Kosova i Metohije

“Učenici koji su jednom ili više puta bili kao osnovci u gradovima Republike Srpske sada žele kao srednjoškolci da ekskurzije i maturalna putovanja provedu u Republici Srpskoj. To pokazuje činjenica i interesovanje više srednjih škola sa Kosmeta da dođu u Banja Luku, Jahorinu, Trebinje, Višegrad, Pale i druga mesta širom Republike Srpske”, navodi u saopštenju Arlov i dodaje da su se Odboru obratili učenici srednje Tehničke škole iz Banjaluke i izrazili svoju želju da posete Kosovo i Metohiji.

“Učenici srednje Tehničke škole iz Banja Luke neće na ekskurziju da idu u Grčku, Španiju, Italiju, Majorku, Madrid, Barselonu Pariz, Rim, Veneciju, na more, a hoće i žele da obiđu naše svetinje i manastire na Kosovu i Metohiji – Pećku Patrijaršiju, Gračanicu, Visoke Dečane, Banjsku, Zočište, Devič, Svete Arhangele. To je njihovo pravo i svima koji to žele niko ne sme i nema pravo da to uskrati bili srednjoškolci ili bilo ko drugi, da u miru dođu i posete svoje svetinje i korene. Dao sam im lično obećanje da ćemo pomoći i verujem da ćemo uspeti da im se ispuni želja da obiđu naše svetinje jer to ne treba nikome smetati i nema pravo niko nikome da zabrani da poštuje svoju veru i postojanje”.

Arlov ističe da to pokazuje kolika je opravdanost povezivanja kroz veliki, poseban i najmasovniji projekt u regionu “Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske” koji podržava Vlada, Ministarstvo prosvete i kulture, lokalne zajednice, osnovne škole i oko 5.000 porodica širom Srpske, Uprava za saradnju sa dijaporom i Srbima u regionu Vlade Srbije.

“Projekat koji je povezao i bratio mnoge srpske porodice, osnovne škole, opštine i gradove Kosova i Metohije i Republike Srpske, uneo duh Kosova i Metohije u Republiku Srpsku i obrnuto preko dece koja će to kad odrastu najbolje znati poštovati”, navodi Arlov i dodaje da je projekat uključio decu i mlade sa poteškoćama u razvoju iz Udruženja roditelja “Podrži me” koji ove godine već peti put dolaze u Republiku Srpsku, kao i srpsku decu iz Gline sa Banije u Hrvatskoj koja će ove godine biti deo projekta.

Krajem juna gosti svojih vršnjaka u 13 gradova i opština Republike Srpske biće oko 550 dece sa Kosova i Metohije.

Izvor TV Most

Comments

Pročitaj još