• Početna>
  • Vesti>

Eskobar: Kriza u Ukrajini obnavlja interes Evrope za Zapadni Balkan

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar je ocenio je da će kriza u Ukrajini obnoviti evropski interes za reformski put zemalja regiona prema Evropskoj uniji.

“Stvoren je određen nivo vizije i jedinstva, posebno među članicama NATO-a, koji je pomogao da shvatimo o čemu se, u stvari, radi. Radi se o evropskoj obrani, o obrani demokratije i vrednosti. Pa tako ja, među svojim evropskim partnerima, vidim obnovljeni osećaj svrhe kada se govori o odnosima sa državama aspirantima za članstvo. I zato mislim da će se obnoviti napori da se poguraju te zemlje da sprovedu reforme potrebe za punopravno članstvo”, procenio je Eskobar.

On je gostovao na Hrvatsko-američkom forumu u Zagrebu koji se održava u čast 30 godina otkako su 7. aprila 1992. godine Sjedinjene Države priznale Hrvatsku.

“Osim toga, kriza uzrokovana agresijom na Ukrajinu”, dodao je Escobar, “obnovila je fokusiranost Evrope na to da zemlje kandidati za članstvo u Evropskoj uniji proaktivno izraze svoju solidarnost sa evropskim vrednostima”.

“To ste vrlo jasno mogli da vidite kada je Evropska unija bila vrlo uporna i vrlo uspešna u tome da Srbija glasa u UN-u za rezoluciju koja osuđuje rusku agresiju. To je bilo prvi put, i to je bio značajan i važan pomak”, naglasio je specijalni američki izaslanik.

Postoje ogromni izazovi u Bosni i Hercegovini, trebalo bi brže napredovati u dijalogu Srbije i Kosova, a Crna Gora, koja je dobar prijatelj Sjedinjenih Država, je vrlo ranjiva na zloćudne uticaje, naveo je on.

“Tačno, postoje izazovi, ali – kako je govorio Bil Klinton (nekadašnji američki predsednik) – nema toga što je loše na Zapadnom Balkanu, a što se ne bi moglo popraviti onime što je dobro na Zapadnom Balkanu”, zaključio je Eskobar.

Izvor Radio Slobodna Evropa

foto_rs.usembassy.gov

Comments

Pročitaj još