• Početna>
  • Vesti>

Nesreća u rudniku “Soko” – osam rudara stradalo, najmanje 20 povređeno

U rudniku mrkog uglja “Soko” kod Sokobanje obrušio se deo jame. Stradalo je osam rudara, dok je najmanje 20 njih povređeno. Saopštena su imena poginulih. Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovde, ali i za sve nas, poručila je resorna ministarka Zorana Mihajlović.

U Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu su zbrinuta dva rudara jer imaju teže povrede, ali na sreću oni nisu životno ugroženi.

Doktor Dragan Dimić rekao je da su od trenutka kada su čuli da se dogodila nesreća mobilisali  kompletne ekipe koje su predviđene za takve situacije.

“Od početka smo spremni da primimo pacijenata koliko bude moralo. Do sada na sreću primili smo samo dva. Oni nemaju ortopetske povrede. U pitanju je trovanje gasovima, metanom i drugim gasovima. Zbrinuti su na endokrinologiji gde se inače zbrinjavaju toksikološki pacijenti”, naveo je Dimić.

Prema njegovim rečima u kontaktu su sa kolegama iz drugih bolnica gde se nalaze povređeni rudari i nemaju najave da će još nekog poslati u Niš, ali su spremni za eventualni dolazak još nekoga.

Predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević kaže za RTS da se nažalost ponovo u tom mestu dogodila tragedija. Izražavam saučešće svim porodicama nastradalih rudara, poručuje Radičević.

U nesreći je poginulo osam rudara – šestorica su iz Aleksinca, jedan iz Vranja i jedan iz Soko Banje.

“Trenutno u jami se nalazi rudarski inspektor sa javnim tužiocem i komisijom koja je formirana od strane uprave rudnika kako bi se utvrdili uzroci nesreće i očekujemo ubrzo da iznesu tela nastradalih rudara”, naveo je Radičević.

Ukazao je i da je 18 rudara na bolničkom lečenju, kao i da niko nije životno ugrožen.

Predsednik opštine Soko Banja Miodrag Nikolić rekao je za RTS da je ovo zaista velika tragedija i za Aleksinac, ali i za Soko Banju.

Ističe da je poslednjih godina mnogo uloženo u poboljšanje bezbednosnih uslova.

“Prosto protiv prirode ne možete, istraga će pokazati da li je to tako… Gubitke ovih mladih ljudi i njuhovih porodica neće moći niko da nadoknadi, ali opštine Soko Banja i Aleksinac, rudnik i ministarstvo su tu da izađu u susret i pomognu i deci tih rudara i svi smo tu na raspolaganju”, dodaje Nikolić.

U bolnicu u Aleksincu je primljeno 20 rudara, a direktor te zdravstvene ustanove Goran Vidić kaže da su svi u stabilnom stanju, dok je da troje teže povređeno i nema životno ugroženih.

“Svi su zadržani na lečenju, i oni sa lakšim povredama su zadržani na opservaciji zbog eventualne dalje dijagnostike i praćenja stanja da ne bi došlo do pogoršanja. Neki od povređenih udahnuli su i veću količinu gasa. Jedan povređeni je transportovan u Niš radi dalje dijagnostike, a 19 povređenih rudara je ostalo kod nas”, rekao je Vidić.

U Univerzitetskom Kliničkom centru u Nišu spremni su da prime sve povređene i lekari svih specijalnosti već se nalaze u Urgentnom centru.

Ispred bolnice u Aleksincu od ranog jutra se okupljaju članovi porodica, kolege i prijatelji povređenih rudara.

Članovi porodica povređenih rudara kažu da su oni bili u trećoj smeni da su ih posetili u aleksinačkoj bolnici, kao i da nisu teško povređeni.

Kako kažu uvek se pazi u rudniku, ali se nesreće događaju, jer su navode, u pitanju  sekunde.

Izvor i foto: RTS

Comments

Pročitaj još