• Početna>
  • Vesti>

Dan OŠ “Branko Radičević”: Da nije đaka, ne bi bilo ni škole

Osnovna škola „Branko Radičević“ iz Kosovske Mitrovice obeležila je sinoć 66 godina od kako je ova prosvetna ustanova ponela ime slavnog srpskog pesnika. . Ukupan bogat istorijat ove škole, od njenog samog osnivanja kao četvorogodišnje škole, znatno je duži i premašuje ceo jedan vek.

U ime domaćina, prisutne je u prepunoj sali Mitrovačkog dvora pozdravila direktorica Biljana Vukićević, podsetivši na prethodni dvogodišnji period u kome, usled epidemije kovida, nije bilo uslova da se ovaj dan propisno obeleži.

„Nakon dve duge i naporne godine, uspeli smo da obeležimo Dan škole, da motivišemo decu da pripreme program kakav samo njima dolikuje, kako dolikuje našoj školi. Čast mi je što sam deo svega ovoga i što zajedno sa svima vama, ispisujem istoriju naše škole. Da nije naših đaka, ne bi bilo ni nas“ rekla je Vukićević.

Ovogodišnje obeležavanje Dana škole, proteklo je u znaku sećanja na veliku pobedu fudbalskog tima  OŠ „Branko Radičević“ na republičkom fudbalskom školskom turniru, održanom pre 25 godina, kada su se u svoj grad vratili sa titulom najboljeg školskog fudbalskog tima tadašnje države. U toj „zlatnoj ekipi“ našli su se Miloš Krasić, Nemanja Bulatović, Ivan Raković,  Dragoljub Sedlarević, Predrag Lalić, Milosav Knežević, Bojan Krasić… Svi oni bili su sinoć u Kosovskoj Mitrovici, kako bi uveličali slavlje svoje osnovne škole i ujedno primili povelje u znak sećanja na taj veliki i važni dan.

„Ponosan sam što sam bio đak škole „Branko Radičević“. Uz neke profesore i direktoricu sam i ja odrastao i školovao se i hvala vam što se setili da obeležimo 25 godina od ovog stvarno vrhunskog rezultata i nadam se da će buduće generacije takođe praviti ovakve uspehe“ rekao je Miloš Krasić nakon uručivanja povelja. On je iskoristio priliku da zahvali profesoru Čemerikiću koji je tog dana pre 25 godina bio sa njima, ali i svim nastavnicima koji su u njemu razvili ljubav prema sportu do te mere, da je on i danas njegova glavna životna preokupacija.

Krasić je pohvalio aktuelni fudbalski podmladak škole koji je ovu zlatnu ekipu iz 1997. porazio u prijateljskoj utakmici odigranoj uoči proslave, na školskom terenu.

Načelnik školske uprave u Kosovskoj Mitrovici Ivan Zaporožac istakao je sa ponosom da je u dva mandata bio direktor ove škole, a u ime Školske uprave i u ime Ministarstva provete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, poželeo da ova školska ustanova traje još  dugo godina.

„Znam da na prostoru Kosova i Metohije radimo odlično, radimo onako kako dolikuje našem školstvu i nikada ne zaostajemo ni za jednim delom naše države. 66 godina je kako ova škola nosi ime Branka Radičevića, a i pre toga ona je bila prva srpska škola na području Kosovske Mitrovice. Želim vam da još dugo trajete i još dugo nižete dobre rezultate“ rekao je Zaporožac.

U nastavku večeri, usledio je bogat muzičko – scenski program koji su zajedno sa svojim nastavnicima, deca osmislila i izvela pred oduševljenim drugarima, roditeljima i prijateljima škole.

Pevalo se, igralo, smejalo. Baš onako kako dugo nije… Baš onako kako je njihovoj mladosti i vitalnosti potrebno – da pokažu šta sve umeju, ali i da se zna od koga su svo to znanje dobili.

OŠ “Branko Radičević” osnovana je 1920 godine. Ime Branka Radičevića, nosi od 31. januara 1956. godine. Dan škole obeležava se povodom 29. marta 1824. godine – dana rođenja prerano preminulog pesnika koji je u svojih svega 29 godina života, uspeo da zavešta narodu najlepše bisere srpske poetske literature.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još