Birači sa KiM na glasanje bez parola i zastava Srbije

Birači sa Kosova će u nedelju, 3. aprila, na predsedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji moći da glasaju u Tutinu, Raški, Kuršumliji i Vranju.

U svim srpskim sredinama, i na severu Kosova i južno od Ibra, sačinjen je raspored organizovanih polazaka, rečeno je Srni u opštini Gračanica, preko koje se organizuje prevoz birača sa područja opština Priština, Kosovo Polje, Lipljan i Uroševac.

Iz organizacionog odbora su naveli da su prilikom pravljenja rasporeda polazaka vodili računa da ne dođe do zagušenja na administrartivnim prelazima, pa će uglavnom istovremeno polaziti najviše dva, eventualno tri autobusa.

Srbi iz Leposavića, Zvečana, severne Kosovske Mitrovice i Zubinog Potoka, kao i građani s pravom glasa iz opština Vučitrn, Istok, Srbica, Klina, Peć, Orahovac, monasi i monahinje iz Đakovice i Dečana, moći će da glasaju u Raški i na biračkom mestu u Ribarićima u opštini Tutin.

Građani iz opština Priština, Podujevo, Obilić, Kosovo Polje, Lipljan i Uroševac glasaće u Kuršumliji, dok će svoje biračko pravo u Vranju moći da ostvare građani iz opština Štrpce, Novo Brdo, Kosovska Vitina, Gnjilane i Kosovska Kamenica.

Rukovodstva opština pozvala su zainteresovane birače da do biračkih mesta krenu organizovanim prevozom ili u sopstvenoj režiji uz prethodno obaveštenje koje treba da dostave organizacionim odborima po opštinama.

Iz Kosovske policije, Srni je rečeno da imaju saznanja o organizovanom odlasku građana na birališta i da će u skladu sa posebnim planom pratiti i kontrolisati situaciju.

Policija je upozorila da neće biti dozvoljeno isticanje bilo kakvih parola ili državnih zastava na autobusima, kojima će se prevoziti birači, a, kako su naveli, ne očekuju da dođe do narušavanja javnog reda i mira.

Zabranu otvaranja biračkih mesta na teritoriji Kosova donela je vlada u Prištini uprkos protivljenju Kvinte i predstavnika EU.

Izvor: Tanjug

Foto: RTV, ilustracija

Comments

Pročitaj još