• Početna>
  • Vesti>

Večeras promocija prvog broja interdisciplinarnog naučnog časopisa o umetnosti i kulturi “Triptih”.

Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, večeras organizuje promociju interdisciplinarnog naučnog časopisa o umetnosti i kulturi “Triptih”.

Gostujući u radiju Kosovska Mitrovica, pomoćnik urednika časopisa Dragana Cicović – Sarajlić je istakla da ovaj poduhvat u stvari predstavlja izazov ali i veliku odgovornost svih onih koji su učestvovali u njegovoj pripremi i u realizaciji. Prvi broj časopisa sadrži osam naučnih preglednih stručnih radova i sadrži dva prikaza. Sama ideja nastanka pokretanja naučnog časopisa nastala je još tokom mandata prethodnog dekana Fakulteta umetnosti, prof. mr. Zorana Furunovića.

Iako umetnik, on je podržao predlog katedre za naučne oblasti za pokretanje naučnog časopisa, jer je u tome video veliki doprinos naučne delatnosti fakulteta.  Upravo ovaj broj časopisa posvećen je preminulom dekanu i prvi rad u časopisu je posvećen stvaralaštvu profesora magistra Zorana Furunovića koji je napisao istaknuti istoričar umetnosti Srđan Marković, navodi Dragana Sarajlić.

Na inicijativu i svesrdnu pomoć novog dekana mr. Ester Milentijević, katedra za naučne oblasti fakulteta umetnosti započela je proceduru za pokretanje naučnog časopisa. U proceduri za pokretanje naučnog časopisa prvi korak je bio da se osmisli naziv, da ima koncepciju i profil.  

Pošli smo od toga da naš fakultet ima tri odseka, likovni, muzički i dramski, i da u časopisu treba da budu zastupljeni radovi iz svih naučnih oblasti, tako da je i časopis dobio naziv “Triptih”, navodi pomoćnik urednika časopisa Dragana Cicović – Sarajlić.

Časopis “Triptih” je profilisan kao interdisciplinarni naučni časopis o umetnosti i kulturi i u njemu će se objavljivati radovi iz raznih oblasti, kao što je sociologija, kultura, istorija filozofije, istorija umetnosti, muzikologija, etnomuzikologija, muzička teorija, pedagogija, etnologija i tako dalje.

Planirano je da časopis izlazi jednom godišnje i da bude temeljen na kvalitetnim kulturno umetničkim radovima, a njegove sadržaje je pored univerzitetskih profesora i studenata, namenjen svim ljubiteljima umetnosti i kulture, ističe Sarajlićeva.  

Više o ovom časopisu saznajte večeras na promociji koja će biti održana u Galeriji FLU u Kosovskoj Mitrovicu u 19 časova.

Izvor i foto Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još