• Početna>
  • Vesti>

Marko Javarone: KFOR je tu da pruži sigurnost svim zajednicama na Kosovu

U kampu “Villagio Italia” u Peći održan je sastanak komandanta Regionalne komande KFOR-a pukovnika Marka Javaronea i gradonačelnika i predstavnika opština zapadnog Kosova.

Komandant Marko Javarone izrazio je iskrenu zahvalnost svim učesnicima i reko da je KFOR tu da pruži sigurnost na Kosovu.

“Kao što znate, KFOR je tu da podrži razvoj stabilnog Kosova, demokratski i multietnički. Naročito, KFOR ispunjava svoj mandat prema rezoluciji Saveta bezbednosti UN, radeći na održavanju bezbednog i bezbednog okruženja i slobode kretanja na Kosovu. U osnovi, KFOR i RC-V imaju zadatak da održe mirnu koegzistenciju između svih zajednica, smatrajući razlike kao multiplikatore vrednosti. COVID-19 je snažno uslovio održavanje odnosa i razvoj zajedničkih projekata i doneo nove izazove opštinama, kao što sam tokom sastanaka saznao da sam imao priliku da radim sa svakim od vas otkako sam stigao ovde. U stvarnosti, svaka opština ima svoje prednosti i osobenosti kao resurse za put ka pozitivnoj budućnosti“, rekao je pukovnik Javarone.

Debata je posebno bila fokusirana na potrebu da se ohrabre mlađe generacije da ne emigriraju u inostranstvo aktivnim učešćem u razvoju Kosova. Komanadrant Javrone je izrazio potrebu da se podele funkcionalna i pobednička rešenja za unapređenje zaštite životne sredine. Učesnici su zatim predstavili posebnosti svojih opština.

Učesnici su se složili da lokalno stanovništvo ima slobodu da obavlja svakodnevne aktivnosti bez straha od politički motivisanog nasilja i saglasili se da ni u jednoj opštini nema međunacionalnih tenzija.

Na kraju sastanka svi učesnici, svesni značaja razmene mišljenja, međusobnog slušanja i traganja za dijalogom, promovisali su izgradnju bolje budućnosti za generacije koje dolaze i složili se da „Opštinski okrugli sto“ predstavlja tačku razmene kao snagu opština“.

Multinacionalni kontingent koji predvodi Italija, baziran na puku kopnene artiljerije „A Cavallo“ Brigade Pocuolo del Friuli, deluje u skladu sa tri smernice koje imaju za cilj da garantuju bezbednost manastira Visoki Dečani, nadgledajući slobodu kretanja u zapadnom sektoru Kosovo i favorizovanje ekonomskog i socijalnog razvoja kosovskog stanovništva kroz projekte Civilne i Vojne Saradnje (CIMIC).

Izvor i foto: Radio Goraždevac

Comments

Pročitaj još