• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Interes Srbije saradnja sa kraljevinom Esvatini

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je sa predsednikom Donjeg doma parlamenta Kraljevine Esvatini Petrosom Mavimbeleom i naglasio da je poseta važan korak u jačanju odosa dve prijateljske zemlje i prilika da se ukaže koliko je kosovsko pitanje važno za Srbiju.

Ivica Dačić je, na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Donjeg doma parlamenta Kraljevine Esvatini Petrosom Mavimbeleom u Beogradu, rekao da Srbija Esvatini vidi kao istinskog prijatelja.

“Sa kojim želimo da razvijamo istinski korisnu svestranu saradnju, što uključuje i pojašnjavanje značaja naših napora na očuvanju teritorijalnog integriteta i pojma KiM za Srbiju”, rekao je Dačić na konferenciji sa gostom iz afričke zemlje koja se do 2018. godine zvala Svazilend, kada joj je povodom pet decenija od sticanja nezavisnosti kralj Msvati Treći vratio originalni naziv, pre kolonijalnog doba.

Nedovoljna komunikacija bila je, kako je rekao, rezulat nepotpunog razumevanja našeg problema – pitanja očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

“Tek smo pre nekoliko godina uspostavili odnose, a posledica prekinute niti koja je postojala u vreme nesvrstanih i Tita je da je Esvatini 2010. godine priznao Kosovo. Propustili smo priliku da našim pirjateljskim zemljama ukažemo koliko je to važno pitanje za nas, da u budućnosti ne razvijaju odnose sa Prištinom i da mogu da preispitaju stav o priznavanju nezavisnosti”, rekao je Dačić i najavio da će se saradnja sa tom afričkom kraljevinom nastaviti čim se konstituiše parlament.

Podsetio je da je SFRJ u periodu dekolonizacije pružala ogromnu podršku i Esvatiniju i da je saradnja bila jaka tokom ere nesvrstanih.

“Imamo interes da se saradnja intenzivira, u ime predsednika Vučića pozvali smo kralja Esvatinija da dođe u posetu, pozvana je i ministarka spoljnih poslova i nadam se da ćemo imati intenziviranje saradnje koje je zastalo zbog pandemije”, rekao je Dačić koji je podsetio da je Srbija tokom krize izazvane pandemijom poslala u Esvatini humanitarnu pomoć od više desetina tona hrane.

Ponudili smo i vakcine, ta donacija nije realizovana, jer Sputnjik nisu stavili na listu odobrenih vakcina, rekao je predsednik parlamenta.

“Želimo da razvijamo ekonomske veze, razvoj naše parlamentarne saradnje kroz poslaničke grupe prijateljstva, obrazovanje, kulturu, sporta”, rekao je Dačić i izrazio zadovoljstvo zbog dolaska studenata iz Esvatinija u Srbiju.

Podsetio je da je kao ministar spoljnih poslova uložio maksimalne napore da se veze ojačaju i da ovo nije prva poseta predsednika parlamenta Kraljevine Esvatini Beogradu.

Mavimbele je rekao da je pandemija bila prepreka za bolju komunikaciju i da je u kraljevini izazvala teške posledice koje zahtevaju dodatni trud kako bi oživeli ekonomiju i parlamentarnu saradnju.

“U našoj diskusiji pomenuta je saradnja u oblasti obrazovanja, poljoprivrede, kao i vojna i medicinska saradnja. Srbija je za naše student obezbedila značajan broj stipendija. Obezbedili ste prehrambene proizvode za ugroženo stanovništvo naše Kraljevine pogođene epidemijom”, rekao je Mavimbele.

Gost iz Afrike naglasio je da zna da je ovo trubulentan period za Srbiju zbog izbora.

“Želim vam kao i celoj naciji veoma mirne i uspešne izbore”, rekao je Mavimbele.

Mavimbele koji sa delegacijom parlamenta boravi u višednevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, zahvalio je Dačiću i kabinetu što su program boravka u Beogradu i u “ovoj predivnoj zemlji”, učinili takvim da je nadmašio njihova očekivanja.

Izvor: RTS / Tanjug

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još