• Početna>
  • Vesti>

U Prištini podignuta optužnica protiv Albanca za masakr u Izbici

Foto: Tanjug

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu protiv okrivljenog M. A., Albanca koji živi u Beogradu, za masakr u Izbici, optužujući ga za krivično delo “ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

Specijalno tužilaštvo saopštilo je da se radi o masakru u Izbici, koji se dogodio 28. marta 1999. godine u selu Izbica, opština Srbica.

Istragom koja je trajala 12 meseci utvrđeno je da je okrivljeni M. A. zajedno sa još neidentifikovanim licima srpske policije i vojske učestvovao je u streljanju 130 lica, od kojih je 12 preživelo, navode iz Tužilaštva.

Tvrdi se da je u fazi istrage obezbeđeno dovoljno relevantnih pravnih dokaza da je navedeni okrivljeni, “u saizvršilaštvu sa drugim pripadnicima policije i Vojske Srbije, učestvovao i doprineo izvršenju krivičnog dela, za koje se tereti”.

Tokom istrage tužilaštvo je dobilo izjave od preko 100 svedoka i žrtava ovog masakra.

“Takođe, dostavljeni su materijalni dokazi kao što su video-snimci, obdukcioni zapisnici i drugi dokazi da je 28. marta 1999. godine u selu Izbica ubijeno nedužno civilno stanovništvo”, navodi se u optužnici.

Tužilaštvo dodaje da istraga ovog slučaja nije okončana i da se zbog njegovog obima i složenosti nastavlja.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još