• Početna>
  • Vesti>

Srednja medicinska škola iz Kosovske Mitrovice pobednik “Takmičarskih dana mladih preduzetnika”

Tim Srednje medicinske škole sa domom učenika iz Kosovske Mitrovice   osvojio je prvo mesto na takmičenju „Takmičarski dani mladih preduzetnika“ koje su u Kosovskoj Mitrovici organizovali Savez pronalazača Srbije i Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica. Drugo mesto pripalo je ekipi osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Zvečana, dok su se na trećem mestu našli učenici osnovne škole “Veljko Dugošević” iz Raniluga. Tri najbolje plasirane škole dobile su po dukat sa likom Belog anđela, dok su svima koji su učestvovali u takmičenju, uručene povelje.

U ovom takmičenju, koje se organizuje u 35 opština i gradova širom Srbije, učestvovale su 23 osnovne i srednje škole  sa područja Kosova i Metohije.

Predsednik Saveza pronalazača Srbije Slobodan Hadži Simić rekao je ovom prilikom da je ovo jubilarni 35. put kako se ovo takmičenje organizuje. Za šest godina koliko se kontinuirano održava, u njemu je učestvovalo 3.620 đaka.

„Danas sam presrećan. Od 28 škola na Kosovu i Metohiji, danas su ovde 23 škole sa 135 učenika. Oni se nalaze na jednoj izuzetnoj intelektualnoj ekskurziji. Vidite koliko je ovde dece iz škola i severno i južno od Ibra i oni ovde predstavljaju snagu svog razmišljanja i svoju maštu“ istakao je Hadži Simić i dodao da iako su škole koje su uradile najbolje biznis planove dobile dukate, zapravo deca koja su zaslužna za taj uspeh, jesu pravi dukati, ono najvrednije što Srbija ima.

Pozdravljajući učesnike takmičenja, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić rekao je da je najvaće zadovoljstvo koje je današnji dan doneo, činjenica da su se u Kosovskoj Mitrovici okupila deca iz opština sa celog Kosova i Metohije.

„Mi zajedno svakako možemo sve i samo zajedno možemo da opstanemo i da stvorimo bolje prilike i u našem gradu i u mestima iz kojih svi vi dolazite. Danas je Kosovska Mitrovica još jednom pokazala da je grad otvorenog srca a i vrata naše Opštine će za vas uvek biti otvorena, da vam pomognemo i da vas osnažimo na putu ka vašim ciljevima“ rekao je Spirić.

Povelje i plaketu u znak dobre saradnje, dobio je i Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

Ekipa osnovne škole “Branko Radičević” iz Kosovske Mitrovice jedna je od 23 koje su učestvovale na ovoj smotri. Čini je šest osmaka koji poručuju da na njih treba računati.

„Naša ideja je biznis iz oblasti dostave na području Kosovske Mitrovice i okoline. Potrudili smo se dosta. Napravili smo lepu prezentaciju, osmislili smo i opremu koja bi bila neophodna i radnike koji bi imali svoja zaduženja, napravili smo i majice… Našli smo lep način da sve to iskažemo“ kaže jedan od  članova ove ekipe Jovan Novokmet.

Njihov mentor bila je nastavnica informatike u OŠ „Branko Radičević“ Gabrijela Orlović. Ponosna je na svoje đake jer su kako kaže, bili veoma vredni i maštoviti.

„Naši učenici sa nastavnicima često učestvuju na takmičenjima koje organizuje naša lokalna samouprava, pa i šire. Ovoga puta smo odlučili da se oprobamo i u preduzetništvu. Izuzetno su bili maštoviti i ja sam tu bila samo posmatrač  i samo im ukazivala na neke detaljeObzirom da je ovo takmičarski dan, samim tim što smo ovde, smatram da smo pobednici“ poručila je Orlović.

Podsetimo, pre sedam dana, u Kosovskoj Mitrovici je održana radionica za ove đake, na kojoj su bili u prilici da nauče kako se pravilno ipiše biznis plan . Svaka škola koja je bila zainteresovana za učešće, delegirala je grupu đaka, koji predvođeni nastavnikom, u narednih sedam dana, radili na razradi i artikulaciji ideje iz odabrane oblasti (medicina, kultura, privreda…) .

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još