• Početna>
  • Vesti>

Stjuart Pič: Razočarala me je vest da su vlasti na Kosovu odbile predlog o rešenju održavanja izbora

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan, Stjuart Pič, rekao je u intervjuu za podgoričke Vijesti, da ga je razočarala odluka Kosova da odbije predlog o kompromisnom rešenju u cilju olakšavanja glasanja kosovskim Srbima na teritoriji Kosova tokom izbora u Srbiji.

“Iako je jasno da Kosovo ima suvereno pravo da odluči da li će se takvo glasanje održati, neiskorišćavanje prilike za postizanje praktičnog rešenja ponuđenog u ovom slučaju, dovodi u pitanje posvećenost Kosova osnovnim vrednostima inkluzivnosti i demokratskog prava za sve građane koji tamo žive” – naveo je on. 

Odgovarajući dalje na pitanje Vijesti – koje rešenje, kao nekadašnji komandant vazdušnih snaga KFOR-a, vidi kao najizvesnije u sporu Beograda i Prištine o statusu Kosova – Pič navodi da postoji “samo jedan put da Srbija i Kosovo postignu sporazum o normalizaciji odnosa”, a to je kroz dijalog kojem posreduje Evropska unija. 

Ističe da Ujedinjeno Kraljevstvo sve vreme podržava ovaj proces i da on lično, kao izaslanik, blisko sarađuje sa specijalnim predstavnikom EU, Miroslavom Lajčakom.

“Ipak, moramo imati na umu da u konačnom ovaj proces pripada ovim dvema zemljama. One moraju sarađivati u interesu naroda Kosova i Srbije, kako bi postigli sveobuhvatan, konačan, pravno obavezujući i održiv dogovor, koji je ujedno prihvatljiv i međunarodnoj zajednici. Jasno je da je pronalaženje rešenja u interesu i doprinosi bezbednosti svih u širem regionu. Apelujem na lidere obe strane da se u pregovorima angažuju svesrdno i konstruktivno” – kazao je Pič u intervjuu za podgorički list. 

Inicijativa Zajedničko regionalno tržište je mehanizam od suštinske važnosti

“Pozdravljamo inicijative koje za cilj imaju podršku regionalnoj saradnji, ekonomskoj integraciji i otvorenim tržištima, ali je važno da novi procesi dopunjavaju postojeće inicijative umesto da se s njima kose, kao i da budu inkluzivni i otvoreni za svih šest zemalja zapadnog Balkana, pod jednakim uslovima. Ujedinjenije tržišta će imati pozitivan uticaj na ekonomski razvoj regiona i učiniće ga privlačnijim za strane investicije. Inicijativa Zajedničko regionalno tržište je mehanizam od suštinske važnosti za dalju regionalnu ekonomsku integraciju, koja ide ruku pod ruku s evropskom perspektivom regiona” – kazao je Pič. 

“Verujem da region zapadnog Balkana mora i dalje biti ključno područje interesovanja i fokusa (NATO-a, prim. red.), kao i da međunarodno vojno prisustvo na zapadnom Balkanu i dalje ima suštinsku ulogu”. 

Izvor: Vijesti, Radio Kontakt Plus ,Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još