Direktorka Kontakt Plusa među medijskim heroinama

Po izboru portala Balkansmedia.org, direktorka Kontakt Plus radija, Mirjana Milutinović, jedna je od heroina koje svakodnevno ruše barijere, kroje nove norme medijskog delovanja i na taj način utiru put mlađim generacijama novinarki i medijskih radnica.

Portal Balkansmedia.org izabrao je i kroz kreativne ilustracije promovisao šest medijskih radnica sa Balkana, kako bi pokazao mlađim generacijama žena u medijima da nisu same, i da imaju podršku i temelje od kojih mogu da krenu.

Laskavu titulu “Heroine Balkana”, Mirjana Milutinović, deli sa koleginicama glavnom i odgovornom urednicom portala „Južne Vesti“ Gordanom Bjeletić, izvršnom direktorkom podgoričke televizije „Vijesti“ i „Daily Press“-a Marijanom Bojanić, glavnom i odgovornom urednicom i direktorkom „Oslobođenja“ u Bosni i Hercegovini Vildanom Selimbegović i glavnom urednicom online izdanja „Sloboden Pečat“ iz Severne Makedonije Anom Anastasovskom.

„Žene na Balkanu najčešće pronalazimo u ulozi novinarki, a veoma retko u ulogama direktorki, glavnih urednica, menadžerki i članica upravljačkih struktura medija. Želimo da vam predstavimo žene, koje hrabro, poput onih pre njih, brišu granice i kroje neke nove norme medijskog delovanja u regiji“, piše u saopštenju Balkansmedia povodom ove inicijative. 

„Balkansmedia ima posebno zadovoljstvo da se pohvali saradnjom sa sjajnim novinarkama, urednicama i direktorkama medija širom Balkana i u saradnji sa ilustratorkom Lejlom Ahemedspahić, kreirali smo šest ilustracija za šest neverovatnih medijskih radnica na Balkanu“, navodi se još u saopštenju Balkansmedia.

U narednih šest nedelja, na portalu Kontakt plusa biće prezentovane ilustrovane biografija ovih šest medijskih radnica. 

Balkansmedia je USAID-ov Program pomoći medijima na Balkanu (BMAP), koji sprovode organizacije Internews i FHI 360. Cilj programa je jačanje održivosti medija, kroz podizanje kvaliteta medijskog sadržaja, izgradnju kompetencija novinara, pružanje pravne podrške medijima i novinarima, kao i aktivnim uključivanjem građana i građanki u medijski prostor, uz snažnu promociju nezavisnih medijskih glasova. 

U okviru ovog programa Kontakt Plus radio iz Kosovske Mitrovice uspešno je sproveo dva ciklusa serijala „Čuvari tradicije“ i projekat „Promocija ženskih prava na lokalnim medijima“. 

Tehnički grantovi BMAP programa omogućili su Kontakt Plus radiju video-produkciju, pa su tako sadržaji  iz projekta „Čuvari tradicije“, u kojem su promovisani kultura, tradicija i običaji zajednica koje žive na Kosovu, proizvedeni i  promovisani u video-formatu, što je bio veliki iskorak za Kontakt Plus kao medij, izazov za osoblje Kontakt Plusa, a pre svega veliko osveženje za publiku, koja se angažuje kroz multimedijalne sadržaje. 

Dodatno, kroz tehničke grantove Kontakt Plus je unapređen na polju digitalne sigurnosti i savremene opreme za proizvodnju i emitovanje programa. 

Da se suoče sa novim medijskim formatima, ali i izazovima u menadžmentu i marketingu, osoblju Kontakt Plusa pomogli su treninzi koji su takođe organizovani kroz BMAP program.

Izvor: Radio Kontakt Plus

Foto Ilustarcija Lejla Ahmedspahić

Comments

Pročitaj još