• Početna>
  • Vesti>

Kvinta i EU: Svi građani imaju pravo na mirna okupljanja

„Građani imaju pravo na mirno okupljanje, kao i odgovornost da obezbede da takva okupljanja budu mirna i da ne postanu nasilna“, oglasile su se države članice Kvinte i EU, neposredno pre početka protesta Srba u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici.

Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici, a zbog, kako je iz Beograda početkom nedelje najavljeno, odluke da se po drugi put za ovu godinu, srpskim državljanima na Kosovu ne dozvoli da glasaju na srpskim izborima, održao se danas u podne na ulicama ovih gradova.

Pre samog početka protesta, šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Država i Evropske unije poručili su da su upućeni u najavljene proteste, izrazivši zabrinutost zbog, kako su naveli, „rizika od eskalacije ili nasilja“.

Istakavši da svi imaju pravo na mirne proteste kako bi se glas naroda čuo, shodno tome pozvali su organe za sprovođenje zakona da se pobrinu da okupljanja prođu u miru.

„Među našim zajedničkim demokratskim vrednostima su pravo na mirno okupljanje i da se naš glas čuje, prava koja su organi za sprovođenje zakona odgovorni da štite“, navodi se u reakciji zemalja Kvinte i EU, koju je na Fejsbuku objavila ambasada SAD u Prištini.

Organi za sprovođenje zakona, kako su naglasili u saopštenju, imaju obavezu da čuvaju javni red, ali i da to čine bez kršenja demokratskih principa slobode govora i okupljanja.

Istovremeno, Kvinta i EU takođe još jednom pozivaju Prištinu i Beograd da se uzdrže od bilo kakve retorike ili akcije koje bi mogle povećati tenzije.

Izvor: KoSSev

Foto: Novosti

Comments

Pročitaj još