• Početna>
  • Vesti>

Polaganjem venaca i parastosom u Kosovskoj Mitrovici obeležena 23. godišnjica NATO bombardovanja

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Milan Radojević, načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Vučina Janković i predsednik Saveza udruženja narodnooslobodilačkih ratova Srbije Slobodan Bogićević su u znak sećanja na žrtve NATO agresije položili vence kod spomen obeležja “Istina”.

Obeležavanje 23. godišnjice od NATO bombardovanja SRJ započeto je minutom ćutanja simbolično u 12:44h, uz prisustvo članova porodica nastradalih, predstavnika institucija i građana.

Predsednik SUBNOR-a Slobodan Bogićević je kazao da su se danas okupili, kako bi položili cveće i izrazili zahvalnost svim borcima, koji su položili svoje živote u odbrani svoje zemlje.

“Ovom prilikom, želim da se podsetimo i ne zaboravimo 23. godišnjicu napada NATO Alijanse, koji je bio brutalan i sraman. U večernjim časovima 24. marta 1999. godine najmoćniji vojni savez na svetu, NATO, zajedno je sa 19 država, iz vazduha svojim moćnim oružjem, napao SRJ Jugoslaviju, što je trajalo dugih i mučnih 78 dana. Lagali su i varali svetsko javno mnjenje, zašto je poveden taj “mali svetski rat” protiv slobodarske Srbije, sa izgovorom da se na Kosovu i Metohiji dešava humanitarna katastrofa. Ustvari, desila se oružana pobuna Albanaca protiv sopstvene države, zbog, kako oni kažu, kršenja manjinskih ljudskih prava od strane Srbije, što je laž i izmišljotina” rekao je Bogićević.

U hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici jutros je služen poseban parastos (pomen) za postradale u NATO agresiji.

Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su na današnji dan pre 23 godine. Za 78 dana poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još