• Početna>
  • Vesti>

Kremlj: Zabrinutost Srbije u vezi sa gasom prioritet za Rusiju

MOSCOW, RUSSIA - FEBRUARY 17, 2022: Dmitry Peskov, Russia's Presidential Spokesman / RGS Media Council Chairman, attends a press conference to start the 2022 Russian Geographical Society media grant contest. Mikhail Japaridze/TASS –осси€. ћосква. ѕредседатель медиа-совета –усского географического общества, пресс-секретарь президента –‘ ƒмитрий ѕесков во врем€ пресс-конференции, посв€щенной старту конкурса медиагрантов –усского географического общества в штаб-квартире –√ќ. ћихаил ƒжапаридзе/“ј——

Komentarišući izjavu predsednika Aleksandra Vučića koji je rekao da će odluka Rusije da se gas plaća u rubljama stvoriti za Srbiju mnogo novih problema, portparol Kremlja Dmitrij Peskov kaže da će zabrinutost Srbije biti prioritet za Rusiju.

Peskov je rekao da Moskva razume stav predsednika Srbije.

“To je potpuno normalno. On je u pravu. To zaista može da bude problematična situacija, zato što je Bugarska u ovom slučaju istupila sa neprijateljskim koracima prema nama. Zato će morati da plaća u rubljama, htela ne htela, sviđalo joj se to ili ne. Ali to istovremeno ne važi za Srbiju. To je problem koji treba rešiti. Naravno, zabrinutosti Srbije biće za nas primarne i prioritet”, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje kako u Kremlju gledaju na Vučićeve izjave, prenosi Sputnjik.

Predsednik Rusije Vladimir Putin odlučio je da “neprijateljske zemlje” ubuduće gas plaćaju u rubljama.

Kako je rekao, “nema smisla da Rusija isporučuje svoje proizvode u EU i SAD i da dobija isplatu u dolarima, evrima i drugim valutama”. Ruski predsednik je naložio kompaniji “Gasprom” da prebaci ugovore u rublje.

Poručio je da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa ugovornim količinama i cenama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da rast cena nafte i gasa, kao posledica odluke ruskog predsednika Vladimira Putina da se gas plaća u rubljama, veliki problem za ceo svet.

Izvor: RTS

Foto: TASS

Comments

Pročitaj još