• Početna>
  • Vesti>

Glasači sa KiM glasaće u Raški, Vranju, Kuršumliji i Tutinu

Republička izborna komisija u Beogradu, na 45. sednici održanoj danas, donela je odluku da glasači sa Kosova i Metohije imaće mogućnost da svoje glasačko pravo ostvare u četiri gradova centralne Srbije – Raški, Vranju, Kuršumliji i Tutinu.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je rekao da je Kancelarija za KiM blagovremeno obavestila Misiju OEBS-a o održavanju izbora u Srbiji i zahtevala pomoć da se izbori neometano održe, ali da su predstavnici privremenih institucija samouprava u Prištini odbili saradnju, kako sa Misijom OEBS-a, tako i da podrže održavanje izbora u autonomnoj pokrajni.

Dimitrijević je objasnio da je, zbog toga, jedini način da Srbi sa KiM ostvare svoje biračko pravo, da se glasanje održi na teritoriji opština u centralnoj Srbiji – Tutin, Raška, Kuršumlija i Bujanovac, po sličnom principu kako je to bilo organizovano za referendum.

Birači sa teritorije Kosovsko-pomoravskog upravnog okruga glasaće na teritoriji opštine Bujanovac, birači sa teritorije Kosovskog upravnog okruga u opštini Kuršumlija, birači sa teritorije Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga, osim birača iz opštine Zbun Potok, u opštini Raška, dok će birači iz Pećkog i Prizrenskog upravnog okruga, kao i birači sa opštine Zubin Potok glasati u Tutinu.

Komisija je razmatrala Predlog rokova za vršenje izbornih radnji za glasanje birača sa KiM, a usvojena je odluka da će biračka mesta odrediti lokalne izborne komisije za Prištinu i opštine Gnjilane, Gora, Kosovska Mitrovica i Peć i to u saradnji sa upravama opština Bujanovac, Kuršumlija, Tutin i Raška najkasnije do 26. marta.

Glasanje na izbornim mestima sprovešće birački odbori imenovani u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, na osnovu rasporeda mesta – numeričkog prikaza, koji će biti utvrđen najkasnije do 28. marta.

Komisija je odlučila da se predlozi za članove i zamenike članova biračkih odbora u stalnom i proširenom sastavu dostavljaju lokalnim izbornim komisijama do 29. marta, a ukoliko neka poslanička grupa ne dostavi blagovremeno svoj predlog, taj predlog će RIK-u dostaviti načelnik organa opštinske uprave na čijoj teritoriji se nalazi biračko mesto.

Rok za imenovanje članova i zamenika članova biračkih odbora je 30. mart, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će na osnovu Odluke o određivanju biračkih mesta, pripremiti izbor iz jedinstvenog biračkog spiska najkasnije do 28. marta.

Republička izborna komisija je razgovarala o udaljenosti birača sa KiM od biračkih mesta i zaključeno je da je najbolje rešenje da birači glasaju na biračkom mestu koje je najmanje udaljeno od opštine u kojoj žive, iako udaljenost birača od biračkih mesta i obezbeđivanje prevoza birača do biračkih mesta nije u nadležnosti RIK-a.

Na sednici je rečeno da je obaveštavanje birača o načinu glasanja na sebe preuzela “Pošta Srbije” i da je u toku uručivanje obaveštenja, kao i da će taj proces biti završen najmanje pet dana pre početka izbora.

Republička izborna komisija donela je odluku da pruži svu neophodnu tehničku podršku kako bi birači sa KiM mogli da izađu na izbore.

Izvor: RTS, Radio Mitrovica sever

Foto: RTS

Comments

Pročitaj još