• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Namera Kurtija da izazove nestabilnost u regionu

Foto: Rojters

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se traži rešenje za održavanje izbora 3. aprila na Kosovu i Metohiji, ali da srpski narod i njegov opstanak ne bude ugrožen.

Na pitanje da li se odluka Prištine da ne dozvoli Srbima da glasaju mogla očekivati posle zabrane održavanja referenduma 16. januara, Vučić je rekao da to nije moglo da se očekuje, jer je zapad tada saopštio da je referendum jedno, jer se radilo o Ustavu, a da će za izbore biti sasvim drugačije.

“Juče mi je Kvinta rekla da su dali sve od sebe sada, ali da nisu uspeli da ubede Kurtija. Koji put su dali sve od sebe, imao sam tu ironičnu primedbu, ali nemam potrebu da se dodvoravam narodu i govorim šta sam im rekao u lice, jer to neće promeniti situaciju” rekao je predsednik Vučić.

Vučić: Namera Kurtija da izazove nestabilnost u regionu

On je rekao da kosovski premijer Aljbin Kurti odbijanjem održavanja izbora na Kosovu i Metohiji ima nameru da izazove nestabilnost i probleme u regionu.

Vučić je kazao da nije samo u pitanju glasanje 3. aprila, već da postoji dvostruka namera, a to je da se unize Srbi, da im se dodatno oduzme pravo, a druga je da svojom odlukom Kurti i još neki žele da smanje broj glasova.

Predsednik Srbije je kazao da je najlakše bilo da se prihvate zahtevi Srba sa Kosova i Metohije da izađu iz svih institucija, ali, se, kaže, postavlja pitanje šta posle 4. aprila.

On je istakao da je Beograd prihvatio mnogo kompromisa tokom pregovora sa Prištinom oko izbora, pa čak i da se oficir za vezu obraća „vladi Kosova“, ali da nije prihvaćeno da se „vlada Srbije obraća vladi Kosova“; jer bi to bilo de fakto priznanje.

Smatra da u najrazvijenijim zapadnim zemljama razumeju sada tu bezobzirnost, da se ne dozvolli lepa demokratska praksa, i rekao da ćemo danas videti njihovo saopštenje, koje će biti veoma važno.

Izvor: Radio Mitrovica sever / Tanjug

Foto: Rojters

Comments

Pročitaj još