Za mesec dana Kosovo napustilo više od 20 lekara

Stručnjaci smatraju da je odlazak lekara sa Kosova veoma zabrinjavajuća pojava. Čak kažu da su zdravstveni radnici zbog niskih plata prinuđeni da odaberu migraciju s ciljem boljeg života.

Bivši ministar zdravlja, Armend Zemaj, je u intervjuu za Ekonomia Online rekao da lekari odlaze iz zemlje radi posla i dostojanstvenog života.

„Samo poslednjih meseci sa Kosova je otišlo oko 48 lekara. Oni odlaze, ali zbog uslova i izostanka podrške Vlade, odlaze radi posla i dostojanstvenog života“, rekao je Zemaj.

Da Kosovo ostaje bez lekara, kaže i predsednik Lekarske komore Kosova, Pljeurat Sejdiu (Pleurat Sejdiu) u intervjuu za Ekonomia Online, dodajući da će za 10 godina bolnice početi da se zatvaraju.

„Brojka nije samo zabrinjavajuća, jer je samo ovog meseca otišlo preko 20 lekara. Mnogo je veći broj onih koji čekaju da odu. Više od polovine njih je na specijalizaciji i nije zadovoljno onim što im država nudi za školovanje“.

„Ostali smo bez lekara i za 10 godina naše bolnice će do tada početi da se zatvaraju. Za deset godina 1.300 ljudi će otići u penziju. Imamo sistem koji ne nudi dovoljne uslove za pravilan rad lekara i bezbednost u njihovom radu“, rekao je Sejdiu.

Poslanik AAK-a, Šemsedin Drešaj (Shemsedin Dreshaj) je rekao da je nedostatak plata koje zaslužuju doveo do tako velikog broja lekara koji napuštaju Kosovo.

„Migracije ima, ali jedan od glavnih razloga su niske plate. Usled ovog fenomena, gubimo najkvalitetnije ljude sa Kosova“.

Zemaj je pozvao Vladu i Ministarstvo zdravlja da što pre donesu Zakon o platama na usvajanje u Skupštini, inače će, kao narodni poslanici, preduzeti zakonske inicijative.

„Ne znamo koliko se radi na Zakonu o platama, ali znamo da se ništa ne radi u smislu da nema ni javne rasprave. Ono što smo videli prošle godine u zakonodavnoj strategiji pokazalo je da takav postupak nije završen, niti pokrenut, ni za izradu Zakona o platama, ni za zdravstveno osiguranje“.

„Tražimo da rešenja budu ispravna sa meritornom platom onih koji je više nemaju. Kada ste zatvoreni i kada niste transparentni sa svojim ljudima, onda su se pojavile dileme da se ništa ne radi. Potrebna je hrabrost, akcija i puna koordinacija da se pronađe najbolje moguće rešenje. Ni Vlada, ni Ministarstvo zdravlja ne rade ništa oko ovoga. Zato pozivamo na brzu koordinaciju, u suprotnom, kao poslanici ove skupštine preduzećemo zakonske inicijative, bilo za Zakon o zdravstvu ili Zakon o zdravstvenom osiguranju i Zakon o platama“.

Drešaj je rekao da su procesi u vezi sa zakonima u toku, ali da nažalost ima mnogo kašnjenja do njihovog usvajanja.

Izvor Gazeta express (teks izvorno preveo KoSSev)

Comments

Pročitaj još