• Početna>
  • Vesti>

Osobe sa Daunovim sindromom – Savršene, samo na malo drugačiji način

Mitrovički gimnazijalci organizovali su danas predavanje u sklopu projekta „Savršeni, samo na malo drugačiji način“, kako bi skrenuli pažnju na osobe sa Daunovim sindromom i ukazali na to da smo kao društvo dužni da ih prihvatimo kao sebi jednake.

U realizaciji ove ideje učestvovali su učenici odeljenja IV/1, a u sklopu predmeta primenjene nauke. 

„U okviru tog predmeta bavimo se različitim temama, koje obuhvataju i neke teme genetike, genetičkih mutacija, aberacija. Prezentacijom smo pre svega želeli da poručimo ljudima da osobe sa Daunovim sindromom nisu različite ili drugačije od nas, već smo svi zapravo isti, samo se malo međusobno razlikujemo. Hteli smo da podignemo svest o ljudima sa Daunovim sindromom i na neki način pomognemo i njima i njihovom kvalitetu života“, kazala je učenica IV razreda prirodno-matematičkog smera, Tea Savić.

Tea poručuje da osobe sa Daunovim sindromom ne treba izdvajati iz društva, već ih treba prihvatiti kao sebi jednake i da smo dužni da im pomognemo da imaju lep život.

„Treba da im pružimo pre svega podršku, ne treba da ih se stidimo, plašimo, da ih izdvajamo i slično, već treba da ih prihvatimo kao isti deo društva i da ih uključimo u sve naše aktivnosti koje sprovodimo svakodnevno“, podvlači.

Inicijator ove ideje, profesorka biologije i izbornog predmeta primenjene nauke u Gimnaziji, Nevena Spasojević, kaže da im je u realizaciji pomogla profesorka biologije Jasmina Gvozdić, gde su pre svega želeli da akcenat stave na oblast genetike.

„Prezentaciji su prisustvovali učenici III i IV godine. Više smo radili na tome da oni shvate kako je tim osobama koje su obolele od Daunovog sindroma i da poradimo na svesti da one budu prihvaćene u društvu.“

Ujedno je podsetila na to da su protekle nedelje mitrovički gimnazijalci organizovali humanitarnu akciju u sklopu istog projekta, gde su prikupljeni novac preusmerili na kupovinu interaktivnih igrica učenicima Škole za osnovno i srednje obrazovanje “Kosovski božur”.

“Prošle nedelje smo im bili u poseti i zajedno sa njima proveli smo jedno prijatno pre podne. Organizovali smo druženje koje je bilo korisno i njima, jer smo mogli da vidimo koliko su srećni i zadovoljni zbog same te posete, ali smo i mi iz toga dosta naučili. Čak su deca izrazila želju da to ponovimo”, navela je profesorka Spasojević.

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je u osnovi te bolesti prisutno 3 umesto 2 hromozoma, na 21. hromozomskom paru.

Izvor i foto: Radio Kontakt Plus


Comments

Pročitaj još