• Početna>
  • Vesti>

Prva vožnja voza “Soko” od Beograda do Novog Sada trajala 33 minuta

Brzi voz “Soko” stigao je iz Beograda u Novi Sad za 33 minuta. U vozu su bili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban. Od sutra i prvi putnici voziće se najsavremenijim vozovima u regionu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su na deonici pruge od Beograda do Novog Sada zajedno sa nama radili ruski i kineski prijatelji, te da su Nemci uradili nadzor, Švajcarci obezbedili vozove, a da je bogata Srbija sve to platila.

“Ako nastavimo ovim tempom, Srbija će biti umrežena najmodernijim prugama”, rekao je Vučić.

Zahvalio je Viktoru Orbanu i rekao da kada mnogi spuste glavu u Briselu, onda mađarski prijatelji dignu glas u odbranu Srbije.

“U ovoj teškoj krizi, dogovorili smo jednu stvar. Šta god da nedostaje Srbiji, prva će Mađarska ponuditi. I šta god da nedostaje Mađarskoj, prva će ponuditi Srbija”, rekao je Vučić.

“Tako se grade prijateljstva i na to sam veoma ponosan”, rekao je Vučić okupljenim građanima.

Orban: Srbija i Mađarska nikada nisu bile bliže

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da danas povezujemo dve zemlje, dve prestonice i na taj način olakšavamo život i Srbima i Mađarima.

“I Mađari i Srbi su narod sa teškom istorijskom sudbinom, ali danas prijateljstvo između dva naroda nikada nije bilo toliko blisko”, rekao je Orban u Novom Sadu, obraćajući se okupljenim građanima.  

Kako je rekao, iako ne govori o teškoćama, one se osećaju u vazduhu, jer je svima u glavama i u srcu rat na istočnim granicama Mađarske.

“Rat nikada nikome ne dolazi u dobro vreme, a najbolji rat je onaj koji može da se izbegne. Pred ozbiljnim smo izazovom, jer smo krenuli sa takvim poletom, imamo toliko planova, a sada kada je svet postao nesiguran, mnoge stvari moramo ponovo dobro da razmislimo i osmislimo”, rekao je Orban.

“Obećavam vam, sa bilo kakvim teškoćama da se suočimo, sačuvaćemo mađarsko-srpsko prijateljstvo, i mir. Rat razara, a mir gradi i u miru ćemo da ostvarimo sve naše zajedničke planove”, rekao je Orban. 

“Srbija Voz” saopštio je da će do 30. aprila u brzim vozovima “Soko”, kao i u “Regio” vozovima, cena karte u jednom smeru za 1. i 2. razred, na relaciji od Beograda do Novog Sada iznositi 300 dinara.

Deca do šest godina, za koje se ne zahteva posebno mesto za sedenje, prevoziće se besplatno.

“Regio ekspres” vozovi na relaciji Beograd – Novi Sad trenutno neće saobraćati.

Brnabićeva: Presrećna sam, Srbija je danas drugačija zemlja

“Presrećna sam i preponosna, ovako nešto mi smo mogli samo da sanjamo, a sada vidimo koliko je Srbija danas drugačija zemlja”, rekla je premijerka Ana Brnabić. 

“Mogu samo da zamislim koliko će uticati na kvalitet života, kada jedan student iz Beograda bude mogao da putuje na fakultet u Novom Sadu. Ovo je nova Srbija”, izjavila je Brnabićeva.

Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Beograd-Budimpešta počeli su 2017. godine – 138 godina od puštanja prve pruge u Srbiji i gotovo pola veka od puštanja pruge Beograd-Bar. 

Na relaciji Beograd-Novi Sad-Beograd planirano je ukupno 36 polazaka dnevno.

Vožnja će, u zavisnosti od broja stanica i tipa voza, trajati od 36 do 57 minuta. 

Po pet polazaka imaće “Inter siti” voz koji će stajati samo na stanici Novi Beograd. Putovanje traje 36 minuta.

Po četiri polaska imaće “Ekspres-regio” voz, na kome isto saobraća “Soko”, stajaće na sedam stanica, a vožnja će trajati u proseku 48 minuta.

Štadlerove elektromotorne garniture, koje su na srpskim prugama od pre nekoliko godina, imaće po devet polazaka na “Regio” liniji, stajaće na 11 stanica, a putovaće se prosečno 57 minuta.

U promotivnom periodu cena karte biće 300 dinara za polaske od Beograda do Novog Sada, dok deca do sedam godina ne plaćaju kartu.

Od nedelje, putnici će moći od Beograda do Novog Sada da osete prednosti brzih pruga, a sudeći prema najavama, ovako će se od 2025. godine putovati i do Budimpešte i drugih evropskih gradova.

Predsednik Aleksandar Vučić ugostio je na doručku mađarskog premijera Viktora Orbana pre zajedničke vožnje brzim vozom.  

Izvor: RTS

Foto: Tanjug


Comments

Pročitaj još