• Početna>
  • Vesti>

Poljoprivrednicima sa područja Gnjilana i Gračanice predstavljen konkurs Kancelarije za KiM

Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju iz Sektora za podršku privredi, poljoprivredi i ruralnom razvoju obišli su u utorak opštinu Gnjilane, gde su u mestu Donje Kusce održali skup na kome su predstavili programe podrške privredi i poljoprivredi koje sprovodi Kancelarija za KiM, dok su u sredu programe Kancelarije predstavili i u Gračanici.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, skupu su prisustvovali poljoprivrednici, privrednici i sva zainteresovana lica sa područja Gnjilana, Kosovske Kamenice i Kosovske Vitine kako bi se informisali o svim procedurama za prijavu na konkurse za dodelu podsticaja u vidu mašina i opreme za razvoj privrede, preduzetništva i prerađivačkih delatnosti u oblasti prehrambene industrije.

“Ovo je ujedno bila i prilika da predstavnici Kancelarije za KiM iz prve ruke čuju sa kojim se problemima susreće srpska privreda u Kosovskom Pomoravlju kako bi mogli da unaprede programe i prilagode podsticajna sredstva i spremnije odgovore na izazove i zahteve lokalne zajednice” navodi se u saopštenju.

Kako kažu u Kancelariji za KiM, sprovođenje ovakvih projekata ima za cilj poboljšanje opštih uslova života Srba u Kosovskom Pomoravlju koji se prevashodno bave poljoprivredom, kao i stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mesta i upošljavanje mladih.

Nakon skupa, predstavnici Kancelarije za KiM su sa upravnicom Narodne kuhinje „Majka devet Jugovića“, Svetlanom Stević, obišli kompleks farmi i objekata za preradu proizvoda, zahvaljujući kojima ova kuhinja svakodnevno prehranjuje 2.000 socijalno ugroženih lica.
Kako bi se se povećao kapacitet rada kuhinje u planu je finasiranje projekta izgradnje ovčarnika za 350 ovaca sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Predstavnici Kancelarije su u sredu, tokom sastanaka u Gračanici, sa zainteresovanim privrednicima i poljoprivrednicima razgovarali su i o plasmanu i otkupu proizvoda, stoji na kraju saopštenja

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još