• Početna>
  • Vesti>

Fon Kramon: Ne očekujem da će Kosovo brzo postati članica NATO

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon kazala je da ne veruje da će Kosovo moći brzo da uđe u NATO, ali da to ne važi i za Savet Evrope, prenosi Reporteri.

“Mogu da razumem da Kosovo, koje je mnogo propatilo u ratu i koje se još uvek ne oseća prijatno u svom komšiluku, uvek ima volju i želju da ima veću zaštitu i veću sigurnost. Ali, iskreno, u ovom trenutku ne znam da li će imati većinu, malo je verovatno da će aplikacija biti prihvaćena. Ne očekujem mnogo u ovom trenutku”, rekala je Fon Kramon.

Sa druge strane, Fon Kramon smatra da je članstvo Kosova u Savet Evrope mnogo realnija stvar.

“Nekoliko zemalja podržavaju članstvo, nadam se da će razgovori biti u korist Kosova i da će se postići većina”, rekla je ona i dodala da bi francuskog predsednika trebalo pitati zašto je Kosovo jedino u regionu bez vizne liberalizacije, .

Fon Kramon se osvrnula i na Srbiju i istakla da bi Srbija trebalo da zauzme jasan stav po pitanju ukrajinske krize.

“Moramo da imamo jasan stav Srbije da li su na strani agresora ili žrtve. Kampanja većine tabloida u Srbiji je neprihvatljiva i mi to vidimo kao nešto što se mora prevazići. Predsednik Vučić da pravilno informiše svoje građane i da ne širi rusku propagandu”, rekla je ona.

Fon Kramon je kazala i da Evropska komisija još nije odgovorila na pismo evroposlanika koji su tražili sankcije Srbiji.

Izvor Reporteri, Kosovo Online

Comments

Pročitaj još