• Početna>
  • Vesti>

Rakić povodom 17.marta: Sećanja na taj događaj ne mogu i ne smeju da izblede

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je povodom današnje godišnjice izjavio da 17. mart 2004. godine ne sme ni da se zaboravi, niti da se ponovi i mora na njega uvek da se ukazuje jer i nakon dugih osamnaest godina, ni za jedan od ovih zločina niko nije odgovarao.

”Ako nas pitate kakav osećaj imamo kada na današnji dan obeležavamo 18 godina, kada je za samo dva dana uništeno 35 crkava i manastira, proterano 4000 Srba, stradalo 19 i povređeno više od hiljadu ljudi, spaljeno preko 950 kuća, etnički očišćeno šest gradova i devet sela i sve to pred očima međunarodne zajednice, kažem vam, isti kao i tog 17. marta 2004. godine, kada smo doživeli drugi egzodus nakon 1999. godine. Sećanja na taj događaj ne mogu i ne smeju da izblede. Tih dana je na ovim prostorima stradalo sve što se zvalo srpskim imenom ali i pored svega neizostavna je borba i vera u bolje sutra jer smo kao narod iz teških trenutaka izlazili još složniji u nameri da opstane i ostane na svojim ognjištima ”, rekao je povodom obeležavanja martovskog pogroma predsednik Srpske liste, Goran Rakić.

”U nekim od tada etnički očišćenih gradova ni danas nema Srba, niti postoji iskrena volja da se njihov povratak podrži. Mnogo toga do danas nije obnovljeno. Zato i danas zbog pravde, stvari moramo nazvati pravim imenom i neprekidno insistirati da do pravde dođe, jer 17. mart 2004. godine ne sme ostati zločin bez kazne”, podvukao je predsednik Srpske liste, Goran Rakić.

Izvor Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još