• Početna>
  • Vesti>

Lajčak: U kontaktu smo sa obe strane kako bi se pronašlo rešenje za održavanje izbora

Specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je u intervjuu za RTK da je veoma blizu dogovor dve strane o nekim konkretnim temama, istakavši da su u svakodnevnom kontaktu sa institucijama obe strane kako bi se pronašlo rešenje za održavanje izbora na Kosovu koji su raspisani u Srbiji za 3. ​​april.

Lajčak je rekao da se bliži dan izbora, tako da se vrlo brzo mora postići politički dogovor između Prištine i Beograda koji ne bi narušio ustavnost Kosova i koji bi omogućio kosovskim Srbima da ostvare svoje pravo glasa.

„Ne mogu da kažem da sastanak nije održan, jer smo 11 sati zajedno razgovarali o različitim temama i pitanjima, odvojeno sa Besnikom Bisljimijem i Petrom Petkovićem“, rekao je Lajčak.

Kazao je da nije tajna da su očekivanja razičita i za Prištinu i za Beograd.

Lajčak je rekao da je pitanje nestalih veoma osetljiva tema koja ne zahteva samo političko opredeljenje.

„Pitanje nestalih je osetljivo humanitarno pitanje i ono je u interesu obe strane, i za Kosovo i za Srbiju. EU želi da reši sudbinu hiljada nestalih. I zbog toga želimo da se dogovorimo o merama i mehanizmima za ubrzanje ovog procesa rada i suštine celog ovog pitanja“, rekao je Lajčak.

Izvor FoNet, Danas

Foto Tanjug

Comments

Pročitaj još