• Početna>
  • Vesti>

Bisljimi tvrdi: Na stolu tri opcije za tablice, Beograd hoće stikere

Dvadesetprvog aprila ističe rok za trajno rešenje za registarske tablice. Na stolu u Briselu su trenutno tri opcije: Zadržati postojeće, bez nalepnica – što podržava kosovska strana jer su ovakve tablice, kako navode u Prištini, najjeftinije rešenje a u skladu sa evropskim standardima. Druga dva rešenja se tiču modifikacija i srpskih i kosovskih tablica – varijanta A da se zadrže nacionalni simboli a promene skraćenice i varijanta B – obrnuto – da se promene nacionalni simboli a zadrže skraćenice. Srpska strana, pak, za sada insistira i dalje na stikerima.

Ovo je u ekskluzivnom intervjuu za KoSSev kazao zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi (Bislimi), koji je istovremeno i glavni pregovarač ispred kosovske delegacije u Briselu sa Beogradom.

On navodi da postignut sporazum, kojem se nada, ne bi značio „uzajamno priznanje državnosti“ – ni jednih ni drugih.

„U okviru sporazuma bi mogli da dodamo paragraf u kojem stoji da ovo ne znači da Srbija priznaje Kosovo ili da Kosovo priznaje Srbiju. Ovo je jedna od opcija. Ovo se ne bi iskoristilo da priznamo jedni druge, jer bi priznanje trebalo da bude deo sveobuhvatnog sporazuma, za nas – njegov centralni deo. Srbija još uvek odbija da izabere opciju jer je još uvek, na neki način, očarana ovim režimom nalepnica“, kazao je Bisljimi.

Tvrdi da je beogradska strana ta koja navodno opstruiše dijalog.

„Zadatak ili projektni zadatak jasan – pronaći trajno rešenje, pronaći rešenje koje je u skladu sa najboljim EU standardima. Nalepnice nisu u skladu sa tim, zapravo, one nisu mogući izbor. One predstavljaju jedan od izbora, ali ne i mogući izbor“.

Dve delegacije će se sastati već za nedelju dana, a potom je planiran sastanak i za treću nedelju u aprilu, te da očekuje trajno rešenje, jer:

„Ukoliko ne pronađemo rešenje do sledećeg sastanka, koji je planiran za poslednju nedelju u martu, a naredni za treću nedelju u aprilu, do ova sledeća dva sastanka, EU će morati da identifikuje koja strana ometa i tu stranu okarakteriše kao stranu koja blokira celokupni dijalog. Jer, ako ne možete da napravite kompromis povodom tako male stvari, postaće sve teže pronaći konstruktivnost“.

Na pitanje šta će se desiti sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu, pre svega sa KM tablicama, Bisljimi navodi da je uoči potpisivanja sporazuma 30. septembra prošle godine, Beogradu stavljeno do znanja da neće biti ovakvih tablica.

„Jasno je dato do znanja i jednoj i drugoj strani da nijedna zemlja u Evropi ne izdaje tablice sa oznakama gradova druge zemlje. Ako imate dogovor između Kosova i Srbije, prema ovim standardima, nemoguće bi bilo da na Kosovu izdajemo tablice sa oznakom za Kragujevac, isto kao što ne bi bilo moguće da se u Srbiji izdaju tablice sa oznakama gradova na teritoriji Kosova“.

Na opasku da Srbija ne priznaje Kosovo, Bisljimi je dodao da se upravo za to traži „trajno rešenje“, ali ako srpska strana ima poteškoća sa ovim „moraće da pronađu izlaz iz ovoga“.

U slučaju ipak da 21. aprila bude sklopljen sporazum, onda bi sledeći korak, kako navodi Bisljimi bio:

„To da vidimo kako možemo da ’otvorimo prozor’ – što bi uključivalo pronalazak načina na koji bi vlasnici ovih vozila (KM, PR, PE,.. prim.red.) promenili tablice u kosovske bez ikakvih finansijskih troškova“.

Održavanje sastanaka radnih grupa započeto je nakon što je zaključen sporazum o privremenom rešenju za tablice krajem septembra meseca u Briselu koji je deeskalirao situaciju na Severu, odnosno na prelazima Jarinje i Brnjak koji su bili blokirani 14 dana u septembru i početkom oktobra prošle godine.

Prema tom sporazumu, koji je sadržao tri osnovne tačke, predviđeno je održavanje sastanaka delegacije Beograda i Prištine i eksperata EU – Radne grupe zadužene za pronalazak trajnog rešenja po pitanju tablica u roku od 6 meseci.

Postignutim dogovorom tada je počela privremena primena sistema korišćenja stikera, pomoću kojih građani Kosova i Srbije prikrivaju oznake na registarskim tablicama.

Izvor i foto: KoSSev

Comments

Pročitaj još