• Početna>
  • Vesti>

Izložba slika “Simbolističko poimanje predela” Milice Miletić: Harmonija prirode kroz geometrijsku koncepciju

Izložba slika „Simbolističko poimanje predela“ slikarke Milice Miletić otvorena je danas u Evropskoj kući u Kosovskoj Mitrovici.

Slike iz ovog ciklusa nastale su sredinom 2021. godine, i simbolično predstavljaju značaj okruženja, prirode i svega onoga što nas okružuje.

Na slikama su predstavljeni apstraktni pejzaži, rađeni kombinovanim tehnikama u cilju prikazivanja prirode i okruženja kroz jedan geometrijski i morfološki pristup.

Pejzaž je definisan vidljivom i naglašenom linijom horizonta, koja sliku deli na delove i većini slikara daje slobodu izraza, pa je kao takav veoma interesantan, jer pruža dosta mogućnosti u istraživanju, navodi autorka i dodaje da je to bio razlog da se i ona oproba u ovom stilu.

„Ciklus slika zapravo predstavlja osnovni cilj mog istraživanja a to su predeli i pejzaži. Trudila sam se da kroz neke morfološke, geometrijske i apstraktne oblike predstavim okruženje i pejzaže, kako bi to bilo autentično. Što se tiče samog kolorita i boja, trudila sam se da to budu pastelne boje, sa jakim akcentom na crvenu, žutu i narandžastu boju“ rekla je Miletić.

Master diplomirani likovni umetnik Vesna Sekulić kaže da su Miličini radovi prepoznatljivi i izrazila želju da će autorka nastaviti da usavršava ovaj stil.

„Ovo će Milici biti odskočna daska definitivno, jer joj je prvo samostalno izlaganje. Radovi su super zato i mislim da Milica treba da nastavi da radi u ovom stilu, jer je to ona i to nju najbolje predstavlja. Radovi su joj prepoznatljivi i želela bih na da nastavi da istražuje u ovom ritmu“ rekla je Sekulić.

Zainteresovani izložbu „Simbolističko poimanje predela“ mogu pogledati do 16. aprila a autorka izložbe će radove sa istom tematikom izlagati u Kraljevu 27. aprila.

Milica Miletić rođena je 1998. godine u Kosovskoj Mitrovici. Završila je srednju Umetničku školu u Kraljevu, smer likovni tehničar. Diplomirala na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, na odseku slikarstvo. Učestvovala je na više likovnih kolonija. Dobitnica je prve nagrade na Akademiji umetnosti u Beogradu na konkursu za najbolju fotografiju 2017. godine.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još