• Početna>
  • Vesti>

Četiri novinara ubijena od početka ruske invazije na Ukrajinu

Foto: UNS

Od početka ruske invazije na Ukrajinu četiri novinara su ubijena, a najmanje pet je ranjeno, navodi se u saopštenju Evropske federacije novinara (EFJ).

Američki novinar Brent Reno poginuo je u predgrađu Kijeva, dok je ukrajinski novinar Jevgenij Sakun usmrćen u bombardovanju televizijskog tornja u Kijevu 1. marta.

Generalni sekretar EFJ Rikardo Gutijerez je izjavio da se čini da su novinari namerno gađani i dodao da su to ratni zločini i kao takvi moraju biti kažnjeni.

Prema informacijama EFJ 13. marta je ubijen novinar Njujork tajmsa Brent Reno koji je izveštavao iz Ukrajine, u gradu Irpinu u blizini Kijeva, dok je njegov kolega Huan Aredondo ranjen.

„To je prva prijavljena smrt stranog novinara koji je radio u Ukrajini“, navodi se u saopštenju.

EFJ je objavio da su 14. marta poginuli i snimatelj Foks njuza Pjer Zakrževski i ukrajinska producentkinja Oleksandra Kuvšinova dok su izveštavali iz Horenke, grada blizu Kijeva. Novinar Foks njuza Bendžamin Hol je povređen u istom napadu.

Prema informacijama iz EFJ-a, 26. februara ranjena su dva danska novinara, nakon što su nepoznati napadači gađali njihov automobil.

EFJ navodi da je dva dana kasnije pucano na britansku televizijsku ekipu Skaj njuz, kada je metak pogodio glavnog dopisnika i snimatelja televizije.

Nekoliko dana kasnije je pucano na švajcarskog novinara u regionu Mikolajev, na jugu Ukrajine.

Najmanje 50 medijskih radnika je blokirano u Mariupolju, 25 kilometara od Kijeva koji je zbog napada ruske vosjke bio bez vode, struje i grejanja, saopštava Nacionalna unija novinara Ukrajine (NUJU).

Predsedink NUJU-a Sergej Tomilenko je rekao da neprestano rade na evakuaciji novinara iz ratnih zona.

Generalni sekretar EFJ Rikardo Gutijerez je istakao da ovi napadi na novinare zahtevaju snažan odgovor nadležnih organa i pozvao na osnivanje međunarodnog suda za ove ratne zločine.

Izvor Radio Mitrovica sever (saopstenje UNS)

Comments

Pročitaj još