• Početna>
  • Vesti>

Skupština danas o rastu cena: Opozicija kritikuje vladu, Kurti trgovce

U Prištini je danas održana sednica kosovske skupštine, koju su zatražili poslanici LDK, kako bi raspravljali o poskupljenju goriva i ostalih proizvoda na Kosovu. U sali skupštine, danas je i kosovski premijer, Aljbin Kurti. Opozicija ga očekivano kritikuje, navodeći da aktuelna vlast ne interveniše dovoljno na slobodno tržište, kao i da preuzima zadatke koje ne zna da izvrši. Sa druge strane, vlast to opravdava povećanjem cena u celom svetu usled svetske krize, ali i „veštačkim povećanjem“ kojim trgovci manipulišu.

Poskupljenja goriva i pojedinih osnovnih životnih namirnica bila je jedna od glavnih tema, naročito prošle nedelje, kada su cene, kako na severu tako i na jugu Kosova, počele enormno da rastu.

Cena goriva na severu iznosila je čak i do 217 dinara, dok je na jugu ta cifra najviše skakala do 1,78 evra po litru. Rast cena primetan je bio i za jestivo ulje i brašno, a u pojednim mestima južno od Ibra litar ulja prodavao se čak i po ceni od 3,5 evra.

Ubrzo su na „naduvavanje“ cena reagovale kosovske nadležne institucije, upozoravajući građane da cene nisu realne, te da se radi o manipulaciji i iznudi građana, a ubrzo su usledile i novčane kazne.

Početkom ove nedelje, cene više nisu rasle i zabeležen je blagi pad.

Upravo je rast cena, tema o kojoj danas u skupštini raspravljaju poslanici.

Poslanica LDK, Hikmeta Bajrami, naglasila je da je povećanje cena na Kosovu postala „druga pandemija“, uprkos tome što je aktuelna vlada predviđala da će inflacija biti stabilizovana.

Kada je u pitanju gorivo, Bajrami tvrdi da vlada nije uradila ništa, dok su neki ukinuli taksu i akcizu, iako je tako nešto njena stranka predlagala, kako bi se smanjio PDV za najmanje tri meseca.

Istovremeno, ona upozorava da je moguće da će i žitna polja biti neobrađena, a zato što vlada kasni sa subvencijama.

„Da li zamenik ministra zna da karta za autobus košta kao litar nafte, i to ne jedan evro kao kada je on bio u opoziciji, već čak 1.6 evra“, upitala je.

Poslanica Samoopredeljenja, Mimoza Kusari Ljilja, naglasila je da je nemoguće bilo da svetska kriza zaobiđe Kosovo i samim tim smatra da se ne treba upirati prst u aktuelnu vlast.

Ona je poslanicima ukazala na niz mera koje je vlada preduzela kako bi u krizi, kako u pandemiji, tako i u ovoj, pomogla građanima.

Poslanik PDK, Memlji Krasnići, složio se da vlast nije kriva za poskupljenja, koja se trenutno dešavaju gotovo svuda u svetu, ali ih ujedno krivi za to što „preuzima zadatke, koje može, a ne zna da izvrši“.

„U toku tri meseca vam se ponavlja ista priča, kao ona sa strujom, na koju takođe niste znali kako da regujete“, istakao je.

Isto je poručio i Besnik Tahiri iz AAK, da vlada nije kriva za ekstremno povećanje cena, ali da su mere koje je vlada preduzela slabe. Ujedno je zatražio da se privremeno ukinu akcize i povećaju minimalne zarade.

Njegov kolega, Ramuš Haradinaj, optužio je Kurtija da nije napravio nikakve preliminarne pripreme kako bi se kriza prevazišla.

A da bi to prikrio, kako je kazao Haradinaj, Kurti hapsi druge, a zapravo, dodaje, premijer bi trebalo sam da ode u zatvor.

„Iznenađeni ste što su cene porasle u vašoj zemlji. Probudio si se jedno jutro i našao litar ulja za 3,49 evra i onda da bi se pokrio, goniš druge i hoćeš da ih strpaš u zatvor“, poručio je.

Kurti im je poručio, da će svi prodavci koji su manipulisali cenama na račun građana biti kažnjeni i da je povećanje cena nafte – „veštačko povećanje“.

Istakao je da je poskupljenje cena briga svakog građanina, i da će vlada građane podržati da krizu lakše prebrode.

Istovremeno, kontrole i nadzor za one koji su želeli da u vreme krize ostvare „superprofit“, su pojačane.

Poslanicima je objasnio, da Kosovo u krizi nije u dobroj poziciji, zbog velikog broja robe koja se uvozi i koja mora da se kupuje po povećanim cenama.

Iz skupštine je danas pozvao sve građane da prijave slučajeve manipulacije sa cenama.

Izvor i foto: KoSSev

Comments

Pročitaj još